Memić: Počela je podela turističkih vaučera za odmor u Srbiji

Memić: Počela je podela turističkih vaučera za odmor u Srbiji

Na šalterima „Pošte Srbije“ počela podela 100.000 turističkih vaučera pojedinačne vrednosti 5.000 dinara za odmor u našoj zemlji, izjavio je ministar turizma i omladine Husein Memić.

On je rekao da će vaučeri moći da se iskoriste do 28. novembra, i najavio jednu novinu u ovoj vrsti pomoći države nastarijim građanima.

„Uslovi za prijavljivanje za vaučere su isti kao i prošle godine, ali je novina to što ove godine i stariji od 65 godina koji nisu penzioneri mogu da učestvuju u dodeli vaučera. Država je na taj način proširila mogućnost da i oni koji nisu korisnici panzije mogu da učestvuju u podeli vaučera“, naveo je on.

Prema  rečima Memića, osim građana koji nemaju ostvareno pravo na penziju, za vaučere će moći da se prijave penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva i studenti.

Ministar je najavio da će Vlada u toku godine odlučiti da li će povećati broj vaučera, kao što je to bio slučaj 2022. godine, kada je izdato ukupno 350.000 vaučera.

On je naglasio da podela vaučera daje veliki doprinos razvoju domaćeg turizma, i ukazao na to da je prošla turistička godina nadmašila rekordnu 2019. po deviznom prilivu, broju noćenja i broju domaćih i stranih turista.

Vlada nastavlja sa podelom vaučera, jer je ona donela višestruke koristi domaćem turizmu. Zahvaljujući tome, otkrili smo neke nove turističke destinacije u Srbiji, a ljudi koji su radili u sivoj zoni prelaze u legalne tokove, objasnio je Memić.

Istovremeno, ministar je dodao da je tokom tri dana za doček Nove godine popunjenost turističkih kapaciteta u Srbiji bila oko 95 odsto.

Memić je podsetio na to da su budžetom planirana 822 miliona dinara za turističku infrastrukturu, što je 20 odsto više u poređenju sa prošlom godinom.

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This