Medijska pismenost za učenike iz Raške!

Medijska pismenost za učenike iz Raške!

Novosadska novinarska škola i Asocijacija prosvetara Sandžaka pozivaju sve zainteresovane učenike  osnovnih i srednjih škola  u Raški  da se prijave za radionicu  koja  je u okviru  projekta „Unapređivanje medijske pismenosti kod mladih“.  Radionica će biti  u tom gradu 8. maja.

Radionica će biti sastavljena od dve grupe. Prva grupa namenjena je za osnoce od petog do osmog razreda, dok je druga za srednjoškolce.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem  mejla : jelena@novinarska-skola.org.rs
(Ime i prezime, razred, naziv škole) Broj mesta je ogranicen!

Organizatori radionice ističu da je medijska pismenost  važan segment funkcionalne pimenosti a medijsko opismenjavanje, naročito mladih, postaje sve značajniji deo obrazovnog procesa, što potvrđuje i uvođenje novog izbornog programa Jezik, mediji i kultura.

Novosadska novinarska škola je već odavno prepoznala značaj medijskog opismenjavanja, i već deset godina realizujemo akreditovane programe stručnog usavršavanja nastavnika ali i različite vidove edukacija učenika iz ove oblasti.

Projekat „Unapređivanje medijske pismenosti kod mladih“ ima za cilj da putem dvočasovnih radionica unapredi nivo medijske pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola, posebno u ublasti kritičke analize sadržaja objavljnih kako u tradicionalnim tako i u novim medijima, sa posebnim akcentom na prepoznavanje i analizu lažnih i manipulativnih medijskih sadržaja.

U radionicama se kombinuje teorijski i praktičan rad u kome učenici uz pomoć predavača samostalno analiziraju prototipične primere manipulativnih, lažnih ali i štetnih medijskih sadržaja i usvajaju koncept odgovornosti za sadržaje koje samostalno kreiraju. Na svakoj radionici bi trebalo da učestvuje najmanje 20 učenika i jedan nastavnik.

Asocijacija će u saradnji sa Novosadskom novinarskom školom organizovati besplatan seminar i za pazarske prosvetare 11.i 12.maja koji nosi 10 bodova.

CATEGORIES
Share This