Manje krivičnih dela u Novom Pazaru ,rasvetljeno čak 70% slučajeva u 2023.

U protekloj godini, Policijska uprava u Novom Pazaru ostvarila je stabilnu bezbednosnu situaciju, ističući se brzim i efikasnim rešavanjem teških krivičnih dela. Ukupno je evidentirano 1.484 krivičnih dela, što predstavlja smanjenje od oko 5% u odnosu na prethodnu godinu, dok je procenat rasvetljavanja krivičnih dela dostigao gotovo 70%.

Značajno je napomenuti da tokom 2023. godine nije zabeleženo nijedno teško ubistvo, niti ubistvo, dok su 9 pokušaja ubistava uspešno rešeni, sa hapšenjem izvršilaca. Takođe, policija i dalje aktivno radi na procesuiranju slučaja teškog ubistva u pokušaju.

Policijske aktivnosti rezultirale su i rasvetljavanjem svih slučajeva razbojništava, 76% krađa i 53% teških krađa. U borbi protiv narkotika, zaplenjeno je oko 37 kilograma psihoaktivnih supstanci, s posebnim fokusom na marihuanu, kokain i amfetamine.

Pored toga, evidentiran je porast ekološkog kriminala, sa 29 otkrivenih slučajeva u 2023. godini, što je povećanje od 17 u odnosu na prethodnu godinu. Visokotehnološki kriminal takođe je u porastu, sa evidentiranih 72 slučaja, što je povećanje od 20 u odnosu na prethodnu godinu.

U oblasti javnog reda i mira zabeleženo je 215 prekršaja, dok su policijski službenici uspešno obezbedili 467 javnih okupljanja sa prisustvom oko 140.000 građana, bez narušavanja reda i mira.

Saobraćajna bezbednost ostaje prioritet, ali je zabeleženo 418 saobraćajnih nezgoda, sa 5 žrtava i 369 povređenih. Kontrolom i regulacijom saobraćaja, otkriveno je 27.682 prekršaja, najčešće vezanih za prekoračenje brzine, nekorišćenje sigurnosnih pojaseva i neregularno zaustavljanje i parkiranje.

U okviru programa bezbednosti u školama, policija je angažovana u osnovnim i srednjim školama u obe smene, sa ciljem obezbeđivanja veće sigurnosti učenika, zaposlenih i imovine škola.

Kao rezultat predanog rada, Policijska uprava u Novom Pazaru uručila je oko 70.000 biometrijskih dokumenata građanima tokom 2023. godine. Nastaviće se sa istim angažmanom u cilju održavanja povoljnog stanja bezbednosti u Gradu Novom Pazaru, Opštinama Tutin i Sjenica u narednoj godini.

CATEGORIES
Share This