Lončar: Produženje strožih mera na granicama zavisi od epidemiološke situacije

Lončar: Produženje strožih mera na granicama zavisi od epidemiološke situacije

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će se vakcinisati protiv koronavirusa, da je jedini razlog što to dosad nije uradio dogovor da državni zvaničnici prime različite vakcine i da tako pokažu da su sve bezbedne, kao i da će od epidemiološke situacije zavisiti da li će se za građane Srbije koji se vraćaju u zemlju tražiti PCR test i posle 10. januara.

Lončar je rekao da „ne bi bilo korektno da se svi vakčinišemo istom vakcinom“, i najavio da će se vakcinisati „koja god da bude sledeća vakcina“, ali da „nema problem da primi Fajzerovu i rusku vakcinu koje su već stigle“, preneo je Blic.

„Da sam primio vakcinu, mnogi bi rekli – prvo je sebe zaštitio“, rekao je Lončar.

Upitan da li će Srbija nabavljati vakcinu američke Moderne, koja je dobila dozvolu u EU, Lončar je naveo da je Srbija deo Kovaks sistema Svetske zdravstvene organizacije, a da je u tom sistemu i američki proizvođač vakcine protiv koronavirusa Moderna.

„Imamo ugovor s Kovaksom da možemo da biramo vakcinu. U zavisnosti šta budu ponudili i šta ALIMS bude rekao, mi ćemo to i nabaviti“, rekao je Lončar.

On je izjavio da od epidemiološke situacije zavisi hoće li se strože mere na granicama produžiti za naše građane koji se vraćaju u Srbiju i posle 10. januara, a koje podrazumevaju obavezan PCR test ili deset dana karantina.

 

Izvor: N1

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

RUBRIKE
Podeli