Kurti: Suština poslednjih događaja na Kosovu je suprotstavljanje francusko-nemačkom predlogu

Kurti: Suština poslednjih događaja na Kosovu je suprotstavljanje francusko-nemačkom predlogu

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da povod za poslednje događaje na severu Kosova nisu ni preregistracija vozila sa srpskih na kosovske tablice, niti suspenzija direktora policije na severu Kosova, već suprotstavljanje nemačko-francuskom predlogu za sporazum.

„Istovremeno dok odbacuje taj predlog, predsednik Srbije Aleksandar Vučić konsultuje se o potezima koje preduzima i dogovara sa ambasadorom Rusije“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

Kurti je kazao da su, uprkos nedavnim dešavanjima na severu, državne institucije nastavile da rade normalno.

„Ne radi se ni o znakovima, ni o asocijaciji, ni o Đuriću, nego samo o protivljenju predlogu koji su izradili u Evropi i EU. Ovu koordinaciju koju imaju sa Kremljom i Putinom, oni koriste na onima koji ih još slušaju, kao što su pripadnici kriminalnih struktura. Ovo što se sada dešava uglavnom se objašnjava pokušajem Beograda da prikrije protivljenje francusko-nemačkoj inicijativi ili predlogu. Srbija je zainteresovana da sabotira dijalog i svaki dogovor. Način za to, koji je odabrala, jeste pretnja građanima“, rekao je on.

Kurti je naveo da će napori Srbije biti neuspešni, jer je „država jaka, demokratska, sa ekonomskim i društvenim rastom u svim oblastima i aspektima“.

Kako navodi, institucije nastavljaju sa zamenom nelegalnih tablica u RKS, dok je do sada izrečeno više od 800 opomena vozačima sa srpskim registarskim tablicama gradova sa Kosova.

Kao ilustraciju je naveo i podatke da je velika većina automobila kosovskih Srba koji prolaze kroz granične prelaze nemaju nelegalne registarske tablice.

„U trećem kvartalu 2022. godine, od ukupno 75.000 vozila iz Srbije koja su prošla kroz granične prelaze, samo 6.300, ili 8,5 odsto, bilo je sa nelegalnim tablicama“, rekao je Kurti.

Upitan o koordinaciji sa međunarodnim institucijama, Kurti je rekao da je u dnevnom kontaktu sa njima i da je na konferenciju za novinare došao upravo posle susreta koji je imao sa komandantom KFOR-a.

Izvor, foto: BETA

CATEGORIES
Share This