Kon: Epidemiološka situacija se i dalje pogoršava, dužnost da se prenosi istina

Kon: Epidemiološka situacija se i dalje pogoršava, dužnost da se prenosi istina

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da se situacija sa koronavirusom i dalje pogoršava, očekuje se da mere koje se sprovode od utorka daju rezultate naredne nedelje i uspore virus, ali i dalje su veliki brojevi, pa se smirivanje može očekivati početkom ili sredinom decembra.

“Nagli uspon koji doživljavamo je pitanje neverice koja je uzela maha, a ne opuštanja. Sa apsolutnim poštovanjem mera, mi bismo izašli iz ovakve situacije”, rekao je Kon za TV Pink.

Nećemo širiti strah, ali nošenje maske, nošenje maske, distanca i higijena ruku, ponovio je on.

Bilo je komentara da se širi strah, da se plašimo, ukazao je on, ali strah koji izaziva racionalnu odbranu stvara oprez, a to podrazumeva poštovanje mera, nošenje maski u svim uslovima.

“Racionalan strah je poželjan, ali strah koji dovodi do panike je beskoristan i škodi. Dužnost je u ovoj situaciji da se prenosi istina”, rekao je Kon i ocenio da se na nekim naslovnicama novina širi strah.

Prema njegovim rečima, broj umrlih nije pokazatelj neposredne situacije, već onoga sto se događalo nekoliko nedelja ranije.

“Dosta ljudi je već imuno i bez vakcinacije, a vakcinacija se daje svima koji su u planu. Prvi se vakcinišu oni koji su na prvom udaru”, rekao je Kon.

Deca mlađeg uzrasta teže oboljevaju i manje su prenosioci virusa i zato su osnovci nižih razreda ostavljeni u nastavi, objasnio je Kon.

On je naveo primer iz beogradskih vrtića od protekle nedelje u kojima su imali 94 zaposlenih koji su bili oboleli i 14 dece za ceo Beograd.

“Tih 14 je utvrđeno da je povezano sa vrtićem, a imate blizu 300 dece imate koja nisu ni dolazila, jer su u porodici u samoizolaciji. Jasno je da to nisu mesta zaražavanja, a razređeno je prisustvo dece”, rekao je Kon.

Kon je rekao da je u Beogradu 30 odsto u broju obolelih, veliki su to brojevi, a 300 do 350 je onih koji treba dnevno hospitalizovati.

“Ima još hospitalizacije, ali ne možemo reći da će biti u Beogradu”, napomenuo je Kon i rekao da ograničenja za starije osobe, radno sposobne, a hronične bolesnike sada ne postoje, to su preporuke i oni sami moraju da vode računa.

“Ono što se jasno kaže je da slava treba da se proslavi u domaćinstvu, jer nam je virus ušao i u porodice”, ukazao je Kon.

Izvor: N1

RUBRIKE
Podeli