Komemoracija profesoru Ćemalu Dolićaninu

Komemoracija profesoru Ćemalu Dolićaninu

Komemorativni skup povodom smrti i odavanja počasti prof. dr Ćemalu Dolićaninu, prvom rektoru Državnog univerziteta u Novom Pazaru, održaće se sutra, u sredu, 4. oktobra u prostorijama univerziteta, a s početkom u 11 časova, saopšteno je iz te visokoobrazovne institucije.

Komemoracija će se odvijati u svečanoj sali univerziteta, koja se nalazi u levom krilu zgrade na prvom spratu, s početkom u 11 časova. Ovaj događaj ima za cilj da se sećanje na prof. dr Ćemala Dolićanina očuva i da se istaknu njegovi doprinosi univerzitetu i akademskoj zajednici.

Komemoracija će pružiti priliku svim prisutnima da se prisete njegovih dostignuća i deljenih trenutaka.

Prof. Ćemal Dolićanin preminuo je iznenada u 79. godini. Rođen 1945. godine, na čelu novopazarskog Državnog univerziteta bio je od osnivanja do 2012. godine. Završio je Prirodnomatematički fakultet Univerziteta u Beogradu, na kome je i magistrirao.

Zvanje doktora nauka stekao je 1980. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Prištini, a zvanje redovnog profesora matematičkih nauka 1985. godine. Bio je predavač na univerzitetima u Srbiji i gostujući profesor na univerzitetima u Nemačkoj, Rusiji i Belorusiji.

Autor je brojnih univerzitetskih udžbenika i stručnih i naučnih radova. Tokom bogate profesionalne karijere prof. Dolićanin bio je prodekan Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Prištinidekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini,dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Prištini, prorektor za nastavu i naučni rad Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i predsednik je Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Kao profesor emeritus obavljao je funkciju koordinatora master i doktorskih studija Državnog uiverziteta. Zvanje akademika Južnoslovenskih nelinearnih nauka stekao je  2009. godine.

Državni univerzitet u Novom Pazaru poziva sve prijatelje, kolege, i studente profesora Dolićanina da se pridruže ovom događaju.

CATEGORIES
Share This