Koliko je pandemija uticala na trudnice i porodilje u Sandžaku? (video)

Koliko je pandemija uticala na trudnice i porodilje u Sandžaku? (video)

Nepobitna je činjenica  da su se zbog pandemije korona virusa životi svih stanovnika sveta drastično promenili u poslednjih godinu dana. Iako se pokazalo da je virus uticao na muškarce ozbiljnije od žena, jedna grupa žena ipak je tokom pandemije pod duplim stresom, a to su svakako trudnice kod kojih osim straha od porođaja postoji i strah od virusa, jer od njihovog zdravlja i stanja zavisi još jedan život.

Porođaj za vreme epidemije korona virusa izaziva strepnje i otvara mnoga pitanja kod trudnica, a na neka od njih pokušali smo da dobijemo odgovore putem ankete na portalu A1 u kojoj je učestvovalo ukupno 116 žena, od kojih su  64 trudnice i 52 porodilje.

Istraživanje je pokazalo da je 33 odsto trudnica i porodilja preležalo korona virus, dok je 66 odsto uspelo da se sačuva i trudnoću iznese bez komplikacija koju ova bolest može da izazove.

Većina anketiranih  trudnica i porodilja koje su se suočile sa virusom njih 67 odsto  tvrdi da im je ukazana adekvatna pomoć, dok 33 odsto smatra da nije.

Na pitanje da li se plaše korone 45 odsto trudnica je reklo da se delimično plaši, njih 37 odsto je odgovorilo sa da, dok je 17 odsto reklo da se uopšte ne plaši.

Trudnica Harisa Bajramlić iz Novog Pazara jedna je od onih koja nema preterani strah od korona virusa jer se kako kaže pridržava svih epidemioloških mera.

„Zdravstveno se dobro osećam, i možda postoji neka mala doza straha ali uz sve mere opreza koje sprovodim nadam se da do kraja trudnoće neću imati većih problema . U kontaktu sam sa dosta drugarica koje su trenutno u drugom stanju i kod nekih postoji panični strah zbog cele ove situacije, ali  ja mislim da za tim nema potrebe jer do sada nije bilo puno slučajeva da trudnice imaju veće probleme tokom trudnoće zbog korona virusa.“, kaže Harisa.

Ni novopazarka Semra Crnovršanin kojoj je ovo prva trudnoća i to u vreme korone kaže kako nije ravnodušna zbog cele situacije, ali da ipak nema veliki strah.

 „Meni je ovo prvo iskustvo i trudim se da sve radim kako treba, što bih radila i da inače nije situacije sa korona virusom. O svemu se dogovaram sa svojom doktorkom pre svega o broju pregleda koji je dovoljan za praćenje normalne trudnoće ali i o svim merama koje treba da preduzmem kako bi se na najbolji način zaštitila od ovog virusa. Svakako mislim da je najbolje da same vodimo računa o sebi i da se ne oslanjamo previše na zdravstveni sistem, jer mi se čini da ljudi u to nemaju previše poverenja“,priča Semra.

Skoro 53 odsto trudnica i porodilja je u anketi našeg portala reklo da su se osećale zaštićeno od strane nadležnih ustanova, oko 28 odsto je navelo da su se tako delimično osećale, dok 20 odsto smatra da su bile nezaštićene.

Naša anketa pokazuje i da se 64 odsto trudnica i porodilja plaši da će korona uticati na bebu, 25 odsto da će uticati na njihovo zdravlje dok 10 odsto smatra da neće imati adekvatnu pomoć.

Novopazarka Alma Kardović Radetinac koja se porodila pre tri meseca i koja nije bolovala koronu ističe da je kod nje strah bio prisutan i tokom trudnoće, ali da je prisutan i sada.

„Koliko god sam pokušavala da budem imuna i jača od virusa,ipak sam se stalno pitala šta ako se razbolim ja ili neko od mojih ukućana i na kraju šta ako se razboli beba. Mislila sam da ću se više plašiti za bebu ali se zapravo više plašim za sebe obzirom da se ona hrani isključivo mojim mlekom, i ako ja budem morala da ležim u bolnici kako će se ona onda prehranjivati. Tokom trudnoće sam se pridržavala svih epidemioloških mera i nisam naišla na neke smetnje u zdravstvenom sistemu,i pregledi mi nisu otkazivani. Što se tiče bebinih pregleda i tu je za sada sve u najboljem redu i ne nailazim na nikakve prepreke“, zaključuje Alma.

Prema rezultatima naše ankete oko 49 odsto trudnica smatra da je virus uticao na njihove redovne  preglede, 26 odsto da je uticao delimično dok je oko 25 odsto reklo da nije uticalo.

Anketa pokazuje i da skoro 57 odsto trudnica smatra da je na njihove preglede korona uticala tako što su oni otkazivani, a oko 12 odsto je reklo da su lekari bili zaraženi zbog čega je došlo do smetnje u redovnom kontrolisanju trudnoće.

Istraživanje je pokazalo i da je veliki broj trudnica njih čak oko 80 odsto zbog virusa preglede moralo da obavlja u privatnim ordinacijama, dok je 20 odsto reklo da za tim nije bilo potrebe.

Ginekolog Suada Gicić Skenderi smatra da je za trudnice ova godina imala dodatnu težinu u odnosu na sve ostale, jer je kako ističe trudnoća posebno stanje koje se karakteriše brojnim fiziološkim i razvojnim promenama.

„Strah je osećanje koje ne treba da izbegavamo ali kome ne treba ni da robujemo, jer onaj ko oseti  dozu straha nauči kako da se ponasa i odbrani od neke opasnosti. Ja više volim kada mi dođe trudnica koja ima izvesnu dozu straha, jer sa takvom  trudnicom se lako dogovorim da drži distancu da nosi masku da vodi računa o higijeni i da poštuje sve mere koje su neophodne kako bi sačuvala svoje zdravlje a samim tim i zdravlje svog budućeg potomstva. Preporuka svetske zdravstvene organizacije su da majka nastavlja sa dojenjem posle porođaja jer je majčino mleko dragocena tečnost i hrana koja u sebi sadrzi imunoglobuline i antitela koja čuvaju i bebu od infekcije“, kaze doktorka Gicić Skenderi.

Ona dodaje da je u prethodnom periodu bilo slučajeva kovid pozitivnih trudnica, ali na svu sreću mali broj njih sa ozbiljnim komplikacijama.

„Ono što smo primetile moje kolege i ja u našoj novopazarskoj bolnici jeste da u poslednje vreme imamo veći broj prevremenih porođaja i veći broj smrti ploda u stomaku majke jos za vreme praćenja i trajanja trudnoće. To i jeste razlog što je moja preporuka da se trudnoća odloži za neka srećnija kako bi buduće majke bile bezbedne i rađale zdravu decu“, dodaje doktorka.

Jedno je sigurno, svi smo iz ove situacije izašli jači, a trudnice nadamo se bogatije za zdravo i srećno potomstvo.

 

E.Đulović

A.Bajrović

CATEGORIES
Share This