Koju vrstu muzike slušaju Novopazarci? (VIDEO)

Koju vrstu muzike slušaju Novopazarci? (VIDEO)

O tome kakva je muzička scena Balkana danas, kakva je muzika bila pre i da li veruju da muzika koju slušaju utiče na njihovu svest, razgovarali smo sa građanima Novog Pazara.

Muzika koju slušamo otkriva kakvi smo. Istraživanja Kembridž univerziteta pokazuju da prema vrsti muzike koju osoba sluša možemo zaključiti način na koji ona razmišlja. Na primer, oni koji slušaju laganiju muziku pokazuju više empatije, prenosi BBC.

Muzički izbor i tip ličnosti u neposrednoj su vezi sa ponašanjem pojedinca. Mišljenja o izboru plejliste su podeljena, a šta je ono što domaća muzička scena nudi?

“Na Balkanu sve ono što je popularno je umetnički bezvredno. To je ono što nas unazađuje. Srpski “treš“, taj pravac ne može da bude koristan jer propagira drogu i nasilje“, ocenio je naš sagovornik, pijanista i kompozitor, Adem Mehmedović.

On je za A1 dodao da postoje mehanizmi koji bi promenili pogled na muziku, a to su brojnija kulturna dešavanja kao što su koncerti. Koncerte rado priređuje trudeći se da klasičnu muziku kombinuje sa svakodnevnom muzikom kako bi se približio različitim ukusima.

Inače, Adem Mehmedović je rođen 15. aprila 1995. godine u Novom Pazaru. Završio je Srednju muzičku školu“Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu, a direktno iz trećeg razreda upisao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, kod profesora Milana Miladinovića. Tu je završio i master studije. Školovao se na Mocarteumu u Salcburgu, a jedno vreme je proveo i na master specijalizaciji u Kini, kod ruskog profesora Pavela Rajkerusa.

“Svedok sam mnogo čudnim ponudama za mene i moju moralnu sliku. Mislim da je vreme jednostavno počelo rapidno da se menja, da su ljudi skontali da takva vrsta muzike donosi pare. Nema veze što to nije umetnički vredno; samo daj taj tekst, dva minuta užasnog teksta, deca to vole. Bukvalno samo jedan brutalan biznis je napravljen od muzičke scene i to je to“, rekao je Mehmedović.

Završio je master studije na Berkli univerzitetu u Bostonu, čija nastava je izvođena u Valensiji. Jedan je od najboljih mladih pijanista u Srbiji i dobitnik brojnih nagrada na internacionalnim takmičenjima. Svirao je na velikim festivalima širom sveta.

Da li je prošlo vreme kvalitetne muzike? Da li tek dolazi? Kakve ideološke poglede na svet današnji izvođači gaje? Na koji način svojom interpretacijom mogu da utiču? Pokazaće nam vrednosti koje buduće generacije budu negovale.

CATEGORIES
Share This