Ko su sigurni članovi nove Vlade Srbije: O njima je Vučić već odlučio

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je mandat za sastav nove Vlade Srbije aktuelnoj premijerki, Ani Brnabić. Iako po Ustavu o sastavu kabineta u Nemanjinoj 11 odlučuje budući premijer, prvi čovek države već je doneo odluku o nekolicini ministara koji će biti deo nove izvršne vlasti.

Nakon što je predstavio Brnabić kao šeficu njegovog tima u Vladi Srbije, Vučić je govorio o određenim kadrovskim rešenjima i ljudima koji će činiti novu vladu.

Imajući u vidu da je izvesno vreme trajala trka između Brnabić i Vučevića za mesto mandatara za sastav nove Vlade, kao logičnim se nametnulo pitanje šta će biti sa aktuelnim gradonačelnikom Novog Saada nakon što je postalo jasno da neće dobiti najvažniju funkciju u izvršnoj vlasti.

Umesto buduće mandatarke, odgovor na ovo pitanje nam je dao Vučić.

“Miloš Vučević će biti veoma važan činilac u novoj Vladi, biće potpredsednik svakako”, rekao je prvi čovek države.

Prema informacijama do kojih je došao portal Nova.rs, Vučević se, pored mesta potpredsednika, pominje i u kombinatorici za ministra odbrane ili policije. Međutim, to će zavisti od dogovora sa koalicionim partnerom – SPS, čijeg lidera je, opet umesto mandatarke, predsednik Vučić promovisao kao budućeg zamenika premijera i koordinatora službi bezbednosti.

“Što se tiče Ivice Dačića, moram da kažem da će on imati značajnu ulogu i funkciju u državnom aparatu. I to ukazuje poverenje koje imam u njih troje. Dačić, pored važnog ministarskog mesta, mesta zamenika predsendika Vlade Srbije imaće i funkciju koordinatora službi bezbednosti. To je ono što već sad mogu da vam otkrijem”, ispričao nam je predsednik.

Za Dačića, kako je navodi naš izvor, pored vojske i policije, postoji opcija da preuzme mesto ministra spoljnih poslova, ali će to zavisiti od toga ko će još od socijalista biti deo nove Vlade Srbije.

Sigurno mesto u Vladi Srbije ima i aktuelni ministar finansija, Siniša Mali, kog je Vučić opisao kao jednog od najboljih u Evropi.

“I naravno, Siniša Mali. On će biti potpredsednik Vlade Srbije“, naglasio je Vučić.

Iz Vučićeve najave jasno je da će Malom ponovo biti poverena državna kasa, odnosno mesto ministra finansija, na kom se nalazi od 2018. godine.

Neizvesno za ostale: Neki su na čekanju, a neki na ledu 

Uz pomenutu četvorku, Brnabić, Vučević, Dačić i Mali, gotovo da nijedan ministar u aktuelnom sazivu Vlade Srbije ne može sa sigurnošću da kaže da će i po formiranju nove izvršne vlasti zadržati svoju poziciju.

Prema rečima izvora Nova.rs, neki od njih će biti rotirani, neki će dobiti nove pozicije, a dobar deo njih će dobiti zahvalnicu. Sve to se, kako navodi naš sagovornik, može zaključiti i iz Vučićeve izjave da je Vladi Srbije potrebna “sveža krv” i nova energija.

“Biće mnogo promena u vladi, sada, kao i tokom samog mandata, i na čelu vlade, i u sastavu. Pred Anom Brnabić su sada veliki zadaci i važno je da se na to koncetrišemo”, rekao je Vučić.

Izvor: Nova S

RUBRIKE
Podeli