Kako će izgledati jedan letnji vikend na Goliji? (VIDEO)

Kako će izgledati jedan letnji vikend na Goliji? (VIDEO)

U subotu, ovog vikenda na Goliji, ljubitelji sporta i prirode imaće priliku da istraže planinu kroz trku „Golija Trail 2023„. Ova trka će okupiti trkače iz celog regiona kako bi kroz takmičenje istražili lepote planine Golije i njenog najvećeg turističkog naselja, Odvraćenice.

Trkači će imati priliku da se takmiče u dve kategorije, muškoj i ženskoj, i to na dve različite staze, prilagođene njihovom nivou iskustva i fizičke spreme, rekao je danas organizator te manifestacije, Boško Mihailović.

Prva staza, dužine 7 kilometara, vodi kroz naselje Odvraćenica i vodi do vrha Kulu na Goliji, sa visinom od oko 1650 metara nadmorske visine. Ova ruta će vam omogućiti da doživite šarm naselja i uživate u zadivljujućem pogledu.

Druga staza, dugačka oko 17 kilometara prolazi dublje u golijske šume, otkrivajući netaknutu priroda. Osim toga, ova staza prolazi pored naselja Muhovica, poznatog kao nekadašnje migracijsko područje medveda.

Odvraćenica se nalazi na planini Goliji i lako je dostupna iz pravca Raške, Novog Pazara i Ivanjice. Udaljena je oko 30 kilometara od ova dva grada i pruža vidikovce i panorame koje sežu sve do crnogorskih planina.

Kotizacija za učesnike zavisi od izabrane staze: 2.500 dinara za kraću stazu i 3.000 dinara za dužu stazu.

Učesnici će dobiti startni paket koji uključuje zvaničnu majicu, finišersku medalju, vaučere i osveženje tokom trke i na cilju.

Takođe, za najbolje trkače su obezbeđene novčane i robne nagrade za prva tri mesta u obe kategorije i za obe staze.

Za više informacija svi zainteresovani mogu pronaći detaljne informacije na ovom sajtu.

Organizator trke je Planinarsko-ekološko udruženje „RAS“ iz Novog Pazara, generalni pokrovitelj Grad Novi Pazar, a sponzori su novopazarski Sportski savez, Regionalna turistička organizacija Sandžaka, kao i Turistička organizacija Novi Pazar.

Podsećamo, nedavno je na Trim stazi “Borići“ u Novom Pazaru održana još jedna trka u prirodi pod nazivom “Trail cleaner“.

Koncept ovog događaja podrazumevao je kretanje učesnika Trail Cleaner akcije duž iste trase kojom će se kretati učesnici trke, tokom koje je očuvanje prirode i sakupljanje otpada duž staze primarni cilj.

Cilj ove akcije je podizanje svesti o zaštiti životne sredine i da se pokaže koliko pojedinci, uz malo dobre volje, mogu da učine po tom pitanju. Ruta trke za učesnike bila je u dužini od 8km.

CATEGORIES
Share This