Kada će biti upis budućih studenata na DUNP-u?

Kada će biti upis budućih studenata na DUNP-u?

Prijava kandidata za upis u prvu godinu studija na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru počinje sutra. Prema saopštenju iz te ustanove, prijavljivanje će trajati i u četvrtak i petak.

Upis 730 studenata biće na 17 akreditovanih studijslih programa, od kojih će blizu 70 odsto biti na budžet.

Prijemni ispit planiran je za petak 30.juna i subotu 1.jula, a rezultate rang-liste budući brucoši mogu da očekuju 10.jula. Upis primljenih treba da se završi do 15.jula.

Iz DUNP-a kažu da Departman da tehničko-tehnološke nauke prima najviše studenata, ukupno 280 studenata na programima: Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo, Softversko inženjerstvo, Argonomija i Prehrambena tehnologija.

Na studijskom programu Poslovna informatika na Departmanu za ekonomske nauka upisaće se 60 studenata, a u sastavu Departmana za filozofske nauke Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama ima 100 mesta.

Engleski jezik i književnost koji je u sklopu Departmana za filološke nauke, očekuje upis 30 brucoša.

Matematiku, Hemiju i Biologiju na Departmanu za prirodno-matematičke nauke planiran je upis 100 studenata, koliko je planirano i na osnovnim akademskim i integrisanim studijama na programima Farmacija, Rehabilitacija i Sport i fizičko vaspitanje na Departmanu za biomedicinske nauke. U okviru tog departmana je i studijski program osnovnih strukovnih studija Zdravstvena nega,  gde je planiran upis 60 studenata.

Posle 13 godina cena školarina na DUNP-u veća je za 10.000 dinara, što ih i dalje čini među najnižim u Srbiji, a kreću se od 60.000-70.000 dinara. Samo studijski program Farmacija iznosi 120.000 dinara.

Zbog procesa akreditacije studijskih programa Pravo, Ekonomija i Srpska književnost i jezik neće biti upisa studenata u junu na DUNP-u, već se nakon pozitivne odluke Komsije za akreditaciju Nacionalnog akreditacionog tela očekuje da će konkurs na tim programima biti raspisan u septembru. Studenti, koji su po ranijoj akreditaciji upisali ove studijske programe moći će bez ikakvih zakonskih prepreka da nastave i završe studije.

Ovu temu na svom zvaničnom fejsbuk profilu komentarisao je i profesor Pravnog fakulteta Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Senad Ganić.
“Na odluku koja nas je sve na Departmanu iznenadila i šokirala a kojom nam se uoči samog upisa studenata uskraćuje pravo na upis nove generacije studenata, i koju smatramo izuzetno nepravednom, štetnom ali i tendencioznom, naročito ako se uzmu u obzir kontekst i razlog zbog kojeg nam se akreditacija osporava, nastavnici i saradnici Departmana za pravne nauke DUNP-a podnijeli su prigovor i očekujemo da postupajući organ ispravi svoju odluku“, rekao je Ganić.

Departman za pravne nauke, kao i ostali studijski programi koji su pored ovog ukinuti, iz godine u godinu beleže veliko interesovanje novih studenata.

Inače, profesor Senad Ganić je 2016. godine dobio OEBS-ovo priznanje za izuzetan doprinos građanskom aktivizmu i za podršku toleranciji i nediskriminaciji u multikulturalnom okruženju. Jedan od njegovih najznačajnijih doprinosa je podsticanje tih vrednosti kod mladih u Novom Pazaru.

CATEGORIES
Share This