IZS: Raduje nas potpisivanje sporazuma i tačka oko jedinstva Islamske zajednice

IZS: Raduje nas potpisivanje sporazuma i tačka oko jedinstva Islamske zajednice

Islamska zajednica Srbije saopštila je danas da je  raduje potpisivanje sporazuma između Stanke demokrtske akcije i Stranke pravde i pomirenja, a u kojem se nalazi tačka koja se odnosi na jedinstvo islamskih zajednica. 

Oni u svom saopštenju navode da se Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, njegovo rukovodstvo i svi službenici unutar ove institucije godinama  zalažu za jedinstvo vjernika, džemata i islamskih zajednica, što kako kažu,  jasno potvrđuju mnogobrojni pozivi u tom pravcu, ali i konstantno izbjegavanje retorike koja bi mogla narušiti ideju zajedništva.

“ U više navrata smo ukazivali da je neophodno da pregovori vezani za ujedinjenje islamskih zajednica budu realizovani uz posredovanje Dijaneta Republike Turske i Rijaseta IZ u BiH, kako bi imali snažnije temelje budućeg rada. Sagledavajući sve navedeno, raduje nas vijest o potpisivanju Sporazuma u kojem se nalazi tačka koja se odnosi na jedinstvo islamskih zajednica.“ , stoji u saopštenju Islamske zajednice Srbije.

Oni smatraju  da prepuštanjem pitanja jedinstva islamskih zajednica njihovim članovima, rukovodstvu i vrhovnim institucijama Rijaseta IZ BiH i Dijaneta Republike Turske, otvara novo poglavlje uspostave jedinstvene i depolitizovane Islamske zajednice koja će biti posvećena svojoj misiji i biti servis svim vjernicima na teritoriji Republike Srbije.

“ Koristimo ovu priliku da pozovemo sve vjernike na samilost, toleranciju i spremnost na međusobno praštanje, te da svako u skladu sa svojim mogućnostima pomogne realizaciju ovog, za sve vjernike najvažnijeg projekta. Pozivamo sve političke faktore da daju puni doprinos ovom procesu, da ovu temu stave iznad svojih političkih kalkulacija i budu maksimalno oprezni u svojim izjavama. “ , stoji u saopštenju IZS.

Da podsetimo, predsednici Stranke demokratske akcije Sandžaka  i Stranke pravde i pomirenja, Sulejman Ugljanin i Usame Zukorlić, potpisali su sporazum o formiranju i izboru organa upravaljanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), u kojem se navodi da je jedan od programskih ciljeva ujedinjavanje dve islamske zajednice.

Inače, vernici u Srbiji imaju dve islamske zajednice, Islamsku zajednicu u Srbiji sa duhovnim centrom u BiH i  Islamsku zajednicu  Srbije  sa centralom u Beogradu. Zbog ove podele vernici su  godinama unazad  u konstantnim verbalnim  sukobima.

 

CATEGORIES
Share This