Ivi Martinović dodeljeno priznanje za doprinos širenja istine o Srebrenici

Ivi Martinović dodeljeno priznanje za doprinos širenja istine o Srebrenici

Specijalno priznanje posvećeno Nihatu Ninu Ćatiću, ratnom reporteru koji je svoj poslednji izveštaj poslao iz Srebrenice, dobila je Iva Martinović, novinarka Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Beograda, koje joj je dodeljeno za doprinos širenja istine o genocidu u Srebrenici.

Martinović je višegodišnja novinarka RSE koja, između ostalog, izveštava o krivici i odgovornosti za počinjene zločine koji su devedesetih godina pratili raspad Jugoslavije. Priznanje joj je uručeno u Memorijalnom centru Potočari“ uoči obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida, prenosi RSE. Ona navodi da je, razgovarajući o ovim temama “nailazila na otpor“, i ističe da kada “u Srbiji tri decenije kasnije govorite o tome, neretko se suočavate sa pretnjama, nipodaštavanjem i uvredama“, dodajući da se javlja osećaj uzaludnog ponavljanja.

„Izveštaji međunarodih organizacija iz godine u godinu pozivaju Srbiju, odnosno vlasti u Srbiji, da prekinu negiranje genocida, da zaustave veličanje ratnih zločinaca, a pravosuđe da pokaže efikasnost u procesuiranju odgovornih. Ali se iz godine u godinu dešava upravo suprotno“, navodi novinarka RSE.

Miomir Jasikovac, optuženi za genocid i ubistvo više od dve hiljade ljudi u regiji Srebrenice tema je o kojoj je Martinović pisala u svom poslednjem tekstu. On je u maju ove godine u Srbiji osuđen na minimalnu zatvorsku kaznu od pet godina.

Sa kolegom Dušanom Komarčevićem u kratkometražnom dokumentarnom filmu “Hag nakon kraja“ koji je objavljen krajem 2017. godine, traga za odgovorima na pitanje zbog čega se osuđeni za ratne zločine veličaju u Srbiji. Svojim radovima ukazuje na uzroke nespremnosti, dvosmislenosti i negiranja koji dominiraju Srbijom kada je reč o otvaranju ovih tema i proglašavanju genocida – genocidom, onako kako ga je i Međunarodni sud u Hagu 2007. i odredio.

Inače, ovo priznanje se u Potočarima dodeljuje novinarima koji su svojim izveštavanjem i radom doprineli očuvanju istine o genocidu u Srebrenici, a dodeljuje ga udruženje “Biti novinar“.

Specijalno priznanje “Nino Ćatić“ simbolično nosi ime po novinaru koji se poslednji put javio iz Srebrenice, apelujući da se spreči genocid.

„Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu. Poginuli i ranjeni. Nemoguće je opisati. Svake sekunde po tri smrtonosna projektila padnu na ovaj grad. U bolnicu je trenutno doneseno 17 poginulih, 57 teže i lakše ranjenih. Populacija u ovom gradu nestaje. Da li iza svega stoji Yasushi Akashi, Boutros Ghali ili neko drugi, bojim se da za Srebrenicu više neće biti bitno“, rekao je tada u svom poslednjem javljanju Nino Ćatić.

Nakon ovog izveštaja sa kolonom muškaraca krenuo je ka Tuzli. Njegovi posmrtni ostaci još uvek nisu pronađeni.

U Srebrenici, jula 1995. godine, snage Vojske Republike Srpske, ubile su oko 8.000 muškaraca i dečaka u Srebrenici i okolini.

Više je od 50 osoba osuđenih za genocid i zločine u Srebrenici na više od 700 godina zatvora. Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Radovan Karadžić, prvi predsednik entiteta Republika Srpska, pravosnažno je u Hagu osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovečanstva i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim delovima BiH. Na doživotnu je kaznu u istom sudu za genocid osuđen i glavnokomandujući VRS-a za vreme rata u Bosni, Ratko Mladić.

U Novom Pazaru zbog Dana sećanja na žrtve genocida u ugostiteljskim objektima je tiho i bez muzike, a skupštinskom odlukom zabranjeno je organizovanje javnih skupova, osim onih koji se organizuju povodom obeležavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.
CATEGORIES
Share This