IMAMO LI VALJANOG NASLEDNIKA BRANKA KOCKICE  U NOVOM PAZARU? (VIDEO)

IMAMO LI VALJANOG NASLEDNIKA BRANKA KOCKICE U NOVOM PAZARU? (VIDEO)

Mesecima unazad građani Novog Pazara imaju prilike da vide kroz kratke video retrospektive raznih aktivnosti jednog novopazarskog vaspitača. Neobično podseća na Branka Kockicu, a takvi komplimenti se uglavnom i nižu ispod objava Amele Tandir koja očigledno je ovaj posao radi jako posvećeno sa puno ljubavi. Ni deca nisu ravnodušna pa je sasvim lako uočiti da je ona jako voljen i omiljen vaspitač. U tom smislu, ekipa portala A1 odlučila je uraditi intervju sa njom.

A1 PORTAL: Na vašim privatnim profilima društvenih mreža, često se primete komentari gde vas porede sa čuvenim Brankom Kockicom? Kako se osećate kada Vas upoređuju sa njim?

AMELA TANDIR: Ako želite iskreno i onako od srca da vam kažem osjećam neki pritisak, osjećam veliku odgovornst kada dobijam takve komplimente. Ja lično mislim da mu nisam dorasla i da on nema zamjenu, ali je svakako lijepo čuti kada me i znani i neznani obasipaju takvim komplimentima. Moja misija u radu i jeste u nekom trenutku bila da bih voljela da budem bar pola kao Branko Kockica, ali da će to od strane naroda, doći kao povratna informacija apropo moga rada da sam novi Branko Kockica, e to iskreno nisam očekivala.

A1 PORTAL: Odakle najviše dolaze takvi komplimenti?

AMELA TANDIR: Prvo je počelo od osoba koje me poznaju i takve komplimente sam pravdala tim pa eto draga sam im privatno, žele da mi daju vjetar u leđa i podršku pa mi dodjeljuju takve komplimente. Međutim kako je vrijeme dalje odmicalo počela sam da dobijam komplimente iz Podgorice, Niša, Beograda pa i Bosne, ali od osoba koje ne poznajem lično a koje su sticajem okolnosti nekako naišle na video zapise koje objavljujem sa tih nekih aktivnosti koje odradim sa djecom.

A1 PORTAL: Odakle inspiracija i ta neumorna energija da pored rada sa decom koji je može se reći baš zahtevan, vi objavljujete i lepo upakovane video zapise aktivnosti koje odradite s decom?

AMELA TANDIR: Malo kome je poznato da sam ja nekad radila kao novinar na jednoj lokalnoj televiziji i moram priznati da sam i taj poziv uspjela baš ali baš da zavolim. Novinarstvo mi je kao neki izazov ili neki životni adrenalin, a s druge strane od malih nogu sam maštala da budem Branko Kockica (smeh). Ali oduvjek sam željela da budem vaspitač. Ta dva posla koja sam eto zaista zavoljela probala sam da ukrstim. Ne kažem da sam sada u pravom smislu te riječi novinar samo zato jer eto objavljujem video sadržaje, ali ima dodirnih tačaka, tako da ja radim sve ono što volim, radim s djecom kao vaspitač i radim u neku ruku kao novinar.

A1 PORTAL: Kako uspevate s onoliko ljubavi neumorno da radite s decom, jer ma koliko je to verujemo lep posao, veoma je zahtevan i iscrpljujući?

AMELA TANDIR: Pa ja vjerujem kada neko ko to ne radi i nema osjećaj da bi to ikada mogao raditi, da ima takvo mišljenje da je rad sa djecom zahtjevan i iscrpljujući, ali kada neko to voli i kada uživa u tome, ali stvarno istinski ako voli, tu nema ništa iscrpljujuće vjerujte mi. Radila sam mnoge druge poslove gdje sam kući dolazila daleko umornija nego kad dođem iz vrtića. Meni djeca daju energiju i ja ih stvarno volim. Ja sam njima najmanje vaspitač, ne želim tako službeno da me djeca doživljavaju, ja se trudim da im dam prvo ljubav, da ih dobijem emotivno i kada to uspijete ne možete nešto gdje dobijate emocije smatrati iscrpnim. Naprotiv, to može samo da vas učini potpunim i srećnim. E da, da dodam više se umorim kad idem stepenicama nego kad završim smjenu na poslu (smeh).

A1 PORTAL: Pregledali smo sve vaše video zapise, stvarno ostavljate utisak da ste vaspitač bez konkurecije, šta mislite kakve reakcije izazivate od vaših kolega?

AMELA TANDIR: E pa to bi trebali njih da pitate. Suviše je odgovorno da ja dajem odgovor na ovakvo jedno pitanje. Želim vjerovati da su reakcije pozitivne. Doduše do mene nije stigla niti jedna negativna reakcija, a u trenutnom kolektivu imam apsolutnu podršku.

A1 PORTAL: Šta je vaša misija?

AMELA TANDIR: Dobro pitanje. Pa iskreno užasavalo me je kada u narodu čujem da se minimalizuje rad vaspitača i da su vaspitači “obične dadilje” i ništa više. A onda kada sam počela da radim samoj sebi sam zacrtala da neću da dozvolim da me neko smatra dadiljom, iako uz dužno poštovanje nemam ništa protiv dadilja, ali dadilja je jedno a vaspitač je posve drugo. To su ipak dva svijeta različita. I eto radim na tome da ispravim tu pogrešnu sliku koja prati vaspitače koji se zaista trude i rade svoj posao jako dobro. Kada mnogi shavte da mi kao vaspitači imamo najodgovorniju ulogu, pored roditelja u razvoju njihovog djeteta na svim poljima, onda će doći bolji dani za nas, ali isto tako želim dodati da je mnogo i do nas vaspitača.

A1 PORTAL: Imate li nešto da poručite onima koji su na putu da postanu vaspitači?

AMELA TANDIR: Samo želim poručiti ako se to upisuje zbog toga da bi se nešto završilo, onda neka upišu nešto drugo, jer biti vaspitač je mnogo više od onoga što misle. Biti vaspitač znači biti roditelj, sestra, brat, pa i medicinska sestra. Biti vaspitač znači i besana noć, puno strpljena, ali uz sve to puno ljubavi prema tome što se radi.

A1 PORTAL: A poruka za roditelje?

AMELA TANDIR: Da sarađuju sa vaspitačima, a kada to kažem mislim da je ponekad potrebno mirno prihvatiti ajde da to nazovemo kritiku, jer ako zajedniči poradimo na nečemu što njihovo dijete ne poštuje ili odbija da učini, dobićemo sutra dobrog čovjeka. A to znači danas sutra zdravu generaciju. Saradnja je jako važna. Ja lično nemam problema, imam sjajnu djecu i sjajne roditelje, ali znam da se to dešava i voljela bih da se to iskorjeni, jer to je ipak najkorisnije za njihovo dijete.

A1 PORTAL: I za kraj kada bi ste imali priliku da kažete nešto Branku Kockici, šta bi ste mu rekli?

AMELA TANDIR: Hvala Vam VELIKI ČOVJEČE na divnom i zdravom djetinjstvu i hvala što ste mi već tada odredili životni pravac !!! Zahvaljujući Vama ja sam danas vaspitač !!!

CATEGORIES
Share This