I Dodik i Trivić proglasili pobedu

Možda, do sada, najneizvesniji, izbori održani su u Bosni i Hercegovini. Na izborima su birani članovi Predsedništva BiH, kao i poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, parlamentima dva entiteta, ali i deset kantona u Federaciji BiH. Dan kasnije, odnosno danas, neke ključne pozicije su i dalje neizvesne, jer su u trci za predsednika Republike Srpske i Milorad Dodik i Jelena Trivić proglasili pobedu. Ipak, rezultati Centralne izborne komisije ( CIK ) na više od 80 odsto biračkih mesta pokazali su da Dodik ima prednost od oko 30.000 glasova. 

Ovi izbori doneli su i jedno od iznenađenja – Bakir Izetbegović poražen je u trci za bošnjačkog člana Predsedništva jer je na Opštim izborima u BiH doživeo potpuni debakl.

Prema pisanjima pojedinih medija poraz lidera SDA Bakira Izetbegovića je i poraz dinastije Izetbegović koja ovom zemljom vlada otkad je Bosne i Hercegovine.

Prema pisanju zagrebačkog Večernjeg lista, nekima je ovo bilo iznenađenje, ali ko, kako kažu, prati zbivanja u političkom životu BiH jasno mu je da je pobeda Denisa Bećirovića zaslužena.

Slađan Tomić, novinar portala Buka, komentarišući izborne rezultate je istakao da, s obzirom na to da nisu svi glasovi prebrojani, da je sve i dalje sve moguće, ali i da nije prvi put da opozicija proglasi pobedu, a da se na kraju, nakon objave konačnih rezultata, utvrdi da su izgubili.

Kada je reč o Denisu Bećiroviću on ističe da njegova pobeda nije neočekivana.

“Podržalo ga je 11 stranaka, SDA se suočava s brojnim aferama i na kraju krajeva Bećirovića podržavaju minimalno tri stranke nastale cepanjem SDA. Šta će se tačno promeniti ne bih previše očekivao, pogotovo što funkcija u Predsedništvu osim donošenja budžeta, vošenje spoljne poltiike nema neku preteranu funkciju”, rekao je on.

Tomić, međutim, naglašava da SDA ostaje najjača partija.

Prema poslednjim podacima Centralne izborne komisije, na osnovu 81,9 odsto obrađenih biračkih mesta, Dodik je u prednosti sa 48 odsto sprema 42 odsto koliko ima Trivić.

U stranci PDP  tvrde da je kadidatkinja te stranke na izborima za predsednika Republike Srpske pobedila, da je izborni proces kontaminiran, zloupotrebljen, i da neće odustati od toga da to i dokažu.

Jelena Trivić je istakla da je ceo izborni proces bio kontaminiran i istakla nelogičnosti na nekim  biračkim mestima gde nije imala nijedan glas.

“Tačka preokreta desila se tokom noći, kad je CIK saopštio da nisu jasni rezltati jer birački odbori nisu dostavili na vreme u rezultate u sistem. U jednom trenutku sve je stalo”, rekla je ona.

Ona je istakla da će tražiti da se izborni proces ponovi na nivou cele Republike Srpske.

Lider SNSD Milorad Dodik moraće da se nosi sa teretom da je razlika koju je Željka Cvijanović napravila u trci za Predsedništvo BiH u odnosi na njenog rivala daleko veća nego razlika između Dodika i Jelene Trivić.

Prema preliminarnim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) SDA i SNSD osvojile su najviše glasova za Parlament BiH.

Nakon 62 posto obrađenih biračkih mesta iz FBiH, SDA je uvjerljivo prva sa 140.436 glasova ili 24,87 odsto. Druga je koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa 109.743 ili 19,43 posto. Treći je SDP koji je dobio 70.145 ili 12,42 posto. Demokratska fronta je na 9,49 posto a Narod i pravda na 7,44 posto. Iznad praga od tri odsto su još koalicija NES-Za nove generacije, Naša stranka i HDZ 1990 – HNP.

Kada je reč o strankama iz RS-a, nakon 80 odsto prebrojanih mesta, najviše glasova za državni parlament dobio je SNSD – 202.312 ili 42,44 odsto. Drugi je SDS sa 89.763 ili 18,83 posto. PDP je treći sa 53.257 sa 11,17 odsto.

E.L.

RUBRIKE
Podeli