Hitna služba: Zbog korišćenja pirotehničkih sredstava povređeno pet osoba, dve sa teškim telesnim povredama

Hitna služba: Zbog korišćenja pirotehničkih sredstava povređeno pet osoba, dve sa teškim telesnim povredama

Za četiri dana 2023. godine ekipe novopazarske Hitne službe pregledale su 611 pacijenata, pored toga bila je i 61 interencija na terenu, kazala je načelnica Hitne službe Elvira Lukač Radončić i naglasila da su dve osobe zadobile teške telesne povrede usled korišćenja pirotehničkih sredstava, a tri su imale lakše telesne povrede.

Ona dodaje da je najviše bilo pacijenata sa hroničnim bolestima, osobe koje imaju kardio-vaskularne bolesti.

„Pacijenti koji imaju astmu, odnosno bolest pluća, došlo je do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, te su oni iz tog razloga zatražili hitnu medicinsku pomoć, takođe, bilo je i osoba sa virusnim infekcijama, kao što su temperatura, povraćanje i  bolovi u grlu“, rekla je Lukač Radončić.

Upotreba pirotehničkih sredstava u danima novogodišnjih praznika nije bila smanjena, te kako kažu sa Hitne službe, imalo je povređenih osoba.

„Prve noći 2023. godine, usled korišćenja pirotehničkih sredstava, bio je povređen otac i sin, gde je otac zadobio teške telesne povrede, a odmah zatim, medicinsku pomoć zatražile su još tri osobe koje su zadobile lakše telesne povrede“, naglasila je načelnica Hitne službe Novi Pazar.

Kako su kazali iz ove zdravstvene ustanove, s obzirom da nastupa Božić i božićni praznici mole se sugrađani da ne upotrebljavaju pirotehnička sredtstva, jer se tako može naneti šteta i sebi, ali i ljudima iz svoje okoline.

Lukač Radončić je podsetila  da u našoj okolini žive i deca sa autističnim spektrom, kojima jako smeta upotreba pirotehnike. Napomenula je takođe da to smeta i životinjama, te naglasila da bi praznike trebalo da proslavljamo bez pirotehničkih sredstava.

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This