Hapšenje u srednjoj školi u Novom Pazaru

Hapšenje u srednjoj školi u Novom Pazaru

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su osam osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama omogućile dobijanje diploma srednje stručne spreme u okviru Srednje škole „Nikola Tesla“ u Novom Pazaru, saopštio je MUP Srbije.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem policija je uhapsila J. A. (1986) odgovorno lice „Centra za obrazovanje i stručno osposobljavanje“ DOO Jagodina, B. D. (1974) odgovorno lice Srednje škole „Nikola Tesla“ iz Novog Pazara, kao i A. D. (1971) faktički odgovorno lice navedene škole.

Takođe, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, uhapšen je I. S. (1952), odgovorno lice Srednje škole „Nikola Tesla“ iz Novog Pazara, dok se S. A. (1983), M. A. (1986), A. Đ. (1985) i S. P. (1992) terete za krivično delo falsifikovanje isprave, a za isto krivično delo krivična prijava u redovnom postupku biće podneta protiv pedesetpetogodišnje i dvadesetsedmogodišnje ženske osobe.

Kako se sumnja, J. A. je u toku 2021. i 2022. godine, korišćenjem svog dugogodišnjeg poslovnog i prijateljskog odnosa, osumnjičenima B. D. i A. D. dala obećanje upisa novih učenika u Srednju školu „Nikola Tesla“ iz Novog Pazara, da oni posreduju kod I. S. da učenici S. A., M. A., A. Đ., S. P., kao i dve ženske osobe starosti 55 i 27 godina, bez ispunjavanja uslova propisanih zakonom, steknu diplomu srednje stručne spreme, obrazovnog profila medicinska sestra – tehničar i medicinska sestra – vaspitač.

I. S. je, kako se sumnja, po nalogu B. D. i A. D. svojim potpisom overavao kao istinite zapisnike o polaganju ispita, svedočanstva i diplome za navedene učenike, iako je znao da oni ne ispunjavaju uslove propisane zakonom, na koji način im je pribavio korist u vidu sticanja diplome srednje stručne spreme.

S. A., M. A., A. Đ.,S.P., kao i još dve osobe starosti 55 i 27 godina su, kako se sumnja, tako nabavljene diplome imali nameru da upotrebe, iako su znali da ih nisu stekli na zakonit način.

Osumnjičenima J. A., B. D., A. D. i I. S. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će S. A., M. A., A. Đ. i S. P., uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

CATEGORIES
Share This