“Građani se pitaju“ još nedelju dana

“Građani se pitaju“ još nedelju dana

Prijave na konkurs “Građani se pitaju” produžene su do srede, 21. juna, saopšteno je danas iz gradske uprave Novog Pazara.

Građani će moći neposredno da učestvuju u rešavanju dela problema lokalnih zajednica predlagajući ideje koje smatraju važnim, kao i unapređenju položaja osetljivih grupa, nakon što je Grad Novi Pazar raspisao Konkurs za finansiranje  pod nazivom “Građani se pitaju“.

Projekat uključuje angažman svih građana Novog Pazara koji imaju želju da unaprede izgled grada na određen način počevši od ulepšavanja gradskih površina, dečijih igrališta, sportskih terena, uređenju šetališta, izletišta i trotoara do uređenja prilaza za osobe sa invaliditetom, što svakako ostavlja prostor građanima da svojim predlozima, kreativnošću i u skladu sa svojim potrebama utiču na poboljšanje izgleda grada.

“Projekat je zaista jako interesantan, služi kao još jedan u nizu projekata koji služi da se naša gradska uprava otvori prema građanima, da bude transparentna u svojem radu i da pre svega pomogne ljudima na lokalnom nivou, što bismo mi u Pazaru rekli, u njihovim mahalama.
Ideja je da to budu neki sitni projekti koji građani nama preporučuju da bi mogli da se odrade. Projekti vrednosti od 300.000 do pet i po miliona dinara i to su uglavnom neki projekti za čije izvođenje nije potreban dug vremenski period i služiće građanima odmah već po samom postavljanju. Mogu biti uređivanja zelenih površina, može biti nabavljanje nekakvih klupa u naselju, možda sređivanje osvetljenja, sređivanje nekih malih deponija i tako dalje“, ispred gradske uprave Novog Pazara rekao je Tarik Rupić.

Pravo na učešće u konkursu nije uslovljeno prijavom ispred registrovanog udruženja, tako da pravo učešća imaju neformalne grupe građana iz Novog Pazara. Najmanji iznos koji će biti odobren po projektu iznosi 300 hiljada dinara, a za akciju “Građani se pitaju“ odvojeno je 16,5 miliona dinara. Iznos od 10 miliona dinara izdvojen je od strane Grada kroz naplatu poreza na imovinu, a ostalih 6,5 miliona dinara kroz program “Odgovorne lokalne finansije i učešće građana“ finansira Vlada Švajcarske koju sporovodi organizacija Helvetas.

Uslovi za učestvovanje na konkursu istaknuti su na zvaničnom sajtu Grada, u odeljku “oglasi“, a prijave za konkurs traju do 15. juna.

CATEGORIES
Share This