Zlatara Elmaz
Evrovizija: Pesma „Waterloo” grupe Aba proglašena za najbolju numeru svih vremena

Evrovizija: Pesma „Waterloo” grupe Aba proglašena za najbolju numeru svih vremena

BBC

BBC gledaoci su pesmu grupe Aba, Waterloo, proglasili najboljom pesmom Evrovizije svih vremena.

Publika je glasala za omiljenu pesmu na virtuelnom takmičenju Eurovision: Come Together , organizovanom u večeri kada je trebalo da se održi ovogodišnje takmičenje Evrovizije.

Evrovizija 2020 je otkazana u martu usled izbijanja panedmije korona virusa.

Švedska četvorka je pobedila na takmičenju za pesmu Evrovizije 1974. godine u Brajtonu. Pesma, koja je osvojila sve britanske top liste i utrla im put ka slavi, prodata je u skoro šest miliona primeraka, u ono vreme, nezamislivom tiražu.

Bjorn Ulvaes iz grupe Aba (Abba) izjavio je kasnije da mu je bilo „teško da poveruje” da je odatle sve počelo pre toliko godina.

Među klasicima Evrovizije za koje se glasalo našli su se izvođači poput Nete, benda Bucks Fizz i Končite Vurst.

Ali je na kraju Aba trijumfovala, sa muzičkom metaforom o lepotama prepuštanja ljubavi.


Listu od 19 pesama sastavili su stručnjaci za Evroviziju i emiteri.

BBC voditelj Grejem Norton je čašom nazdravio u čast pokojnog ser Terija Vogana, koji je vodio ovo takmičenje skoro 30 godina.

U programu je emitovana i pesma koja je trebalo da predstavlja Veliku Britaniju na ovogodišnjem takmičenju – My Last Breath Džejmsa Njumena – a Norton je razgovarao sa pevačem putem video poziva.

Njuman je rako da je bio „prilično šokiran” i da je morao „da odvoji nekoliko minuta za sebe” kada je saznao da je takmičenje otkazano.

Džejms Njuman

BBC
Džejms Njuman je trebalo da predstavlja Britaniju ove godine

On je rekao da je nastup već bio isplaniran i pokazao je fotografiju snimljenu pod vodom kako silazi niz stepenice.

Njuman je dodao da je njegov ovogodišnji favorit bio Island – sudeći prema poslednjim podacima sa Spotifaja, omiljena pesma i publike.

BBC se takođe priključio ostalim emiterima Evrovizije u emisiji Eurovision: Europe Shine A Light, u pozdravu pesmama koje bi se takmičele ove godine.

Domaćin događaja je bio Roterdam u Holandiji, gde je takmičenje i trebalo da se održi, dok se Norton pojavio kao britanski komentator.


Sedam ključnih trenutaka iz Roterdama i ostalih mesta…

1.Još jedan omaž švedskoj pesmi

Mans Zelmerlov je otpevao akustičnu verziju pesme Heroes, njegove pobedničke numere iz 2015. godine, kao omaž medicinskim radnicima tokom pandemije korona virusa.


2. Fanovi su se javili na video poziv Irske

Dvostruki pobednik Pesme Evrovizije, Irac Džoni Logan, javio se sa fanovima putem video poziva, izvevši pesmu koja u ovom trenutku ne može biti značajnija – What’s Another Year.


3. Ljubav je pokazala svetlo, ne samo jednom, već dva puta

RoterdamskaFfilharmonija se okupila (zahvaljujući čudima moderne tehnologije) kako bi izvela instrumentalnu verziju pesme Love Shine a Light benda Katrina and the Waves, dok su čuvene koncertne hale širom sveta upalile reflektore.

Pesma je izvedena još jednom, ali ovoga puta uz tekst, kako su se izvođači svih zemalja uključili da je otpevaju zajedno.


4. Pet Dadi Frejera Pjetersonsa

Ekscentrični izvođač sa Islanda poručio je gledaocima da ostanu zdravi i sjajni, uz pomoć kvarteta sačinjenih od digitalnih verzija njega samog. Digitalni Pjetersonsi su nosili džemper sa… Da, pogodili ste, njegovim likom.


5. Misa uz fizičku udaljenosti

Mihael Šulte, predstavnik Nemačke 2018, i holandski bend The Common Linnets , predstavnici ove zemlje na takmičenju 2014, zajedno su – naravno, uz mere fizičke udaljenosti – izveli bajkovitu biblijsku pesmu-misu kojom je Nikol pobedila 1992. godine, Ein Bisschen Frieden.


6. Končita

Austrijska pevačica i dreg kraljica Končita Vurst, pobednica Evrovizije 2014. godine, priznala je da je „najlepši deo” karantina činjenica da „skoro i da ne nosim donji veš i obožavam to”.


7. Bjorn je bio srećan što je na trenutak uspeo da zaboravi na znate već šta

Aba je osvojila glasove, a Bjorn je imao retko uključenje tokom Shine A Light izvođenja.

Nakon što je ispričao slatku priču o tome kako je njegov unuk Albert shvatio da je deda bio pop zvezda Evrovizije, opisao je takmičenje kao jedan od „najlepših televizijskih događaja godine”, koji vam je „omogućio da se udaljite i budete srećni i čak i nakratko zaboravite na korona virus”.U programu su emitovane poruke ljubavi i podrške izvođača koji je trebalo da nastupe ove godine. Neki gledaoci su izjavili da bi voleli da su videli više akcije, a manje lepih želja.

„Nedostaje mi zabavna Evrovizija”, napisao je jedan korisnik Tvitera.

„Šansa da pobegnete od svega ostalog. Da, svet je grozno mesto, ali naziv je Pokažite svetlo, a ne propast.”

„Pogrešno su protumačili šta smo želeli”, osvrnuo se drugi. „Želeli smo žurku, makar i na Zumu, ali ovo je sve bilo depresivno”.

Autorka romana Pedeset nijansi siva El Džejms napisala je da su producenti pogodili pravu notu.

„Ne znam za ostale, ali meni je jako emotivno da ovo gledam”, napisala je.

Nijedna od pesama iz 2020. godine se neće takmičiti naredne godine. Umesto toga, zemlje će morati da izaberu nove predstavnike za Evroviziju 2021.

Nekoliko zemalja – uključujući Grčku, Španiju i Bugarsku – potvrdile su da će poslati iste takmičare sledeće godine, ali će morati da izvode druge pesme.


Follow us on Facebook, or on Twitter @BBCNewsEnts. If you have a story suggestion email entertainment.news@bbc.co.uk.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

RUBRIKE
Podeli