Evropska nedelja mobilnosti: Održana druga po redu biciklijada u Novom Pazaru (VIDEO)

Evropska nedelja mobilnosti: Održana druga po redu biciklijada u Novom Pazaru (VIDEO)

Veliki broj okupljenih, mališani, roditelji, sportisti i rekreativci okupili su se danas na novopazarskom Žitnom trgu kako bi uzeli učešće na drugoj novopazarskoj biciklijadi, koja se održava u cilju obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti.

Ovom manifestacijom prisutni i organizatori imali su za cilj promovisanje zdravih navika i upotrebu nemotorizivanih vidova prevoza.

Višečasovna biciklijada održala se u ulici Stevana Nemanje koja je u tom trenutku bila zatvorena za saobraćaj, sa početkom u 12 časova.

Svake godine, od 16. do 22. septembra, održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama. Godišnja tema za 2023. je „Uštedi energiju“.

Spisak gradova koji imaju aktivnosti možete pronaći ovde. Lokalne zajednice tradicionalno organizuju Dan bez automobila, promociju niskoemisionih transportnih sredstava, biciklizma, rolera, električnih vozila, radionice, izložbe i druge događaje.

Kako je danas izgledao centar Novog Pazara povodom ove aktivnosti, možete pogledati klikom na ovaj link.

CATEGORIES
Share This