EU za brži razvoj Novog Pazara

EU za brži razvoj Novog Pazara

Ekonomski razvoj, prava manjina i zaštita životne sredine bile su teme u fokusu dvodnevne posete ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea Novom Pazaru.

Šef Delegacije EU, zajedno sa kolegama, ambasadorom Slovenije Damjanom Bergantom i zamenikom ambasadora Francuske Fatihom Akcalom, započeo je posetu ovom regionu sastankom sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem.

Ambasador Žiofre je nakon sastanka rekao da su u protekloj deceniji u Novom Pazaru realizovani brojni projekti kroz prethodnike EU PRO plus programa, kao i kroz IPA prekogranični program Srbija-Crna Gora.

„Veliki projekti su realizovani kao podrška sektoru zdravstva i obuhvatali su izgradnju odeljenja hitne pomoći u Novom Pazaru, projekte zaštite od poplava, podršku obrazovanju i socijalnom sektoru, ali i razvoj ruralnog turizma i mnoge druge i rado ćemo nastaviti našu podršku“, dodao je on.

Gradonačelnik Biševac zahvalio je u ime građanki i građana Novog Pazara na realizovanim projektima.

„Sastanak je potvrda nastavka dobre saradnje koja će u periodu pred nama biti na još većem nivou u svim oblastima, sa fokusom na ekologiju, i privrednu delatnost. Želimo da usmerimo zajedničke kapacitete na stvaranje boljih uslova života za naše građane”, naveo je Biševac.

Ambasadori su se sastali i sa predstavnicima dve islamske zajednice, kao i nacionalnih saveta bošnjačke i goranske zajednice.

Delegacija se u petak sastala sa rukovodstvom Sandžačke razvojne agencije i razgovarala o poslovnom okruženju u Novom Pazaru i regionu.

Ulaganje u modernizaciju proizvodne opreme ključno je za konkurentnost malih i srednjih preduzeća, u skladu sa aktuelnim prioritetima EU o ozelenjavanju i digitalizaciji privrede. EU takođe pomaže preduzećima u nabavci nove opreme.

Jedna od kompanija koja je iskoristila ovu priliku je i proizvođač nameštaja Bronja, čiji su vlasnici kupili mašinu za peletiranje iz fondova EU. U obilasku proizvodnog pogona, ambasadorima EU pridružili su se ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar zadužen za regionalni razvoj Edin Đerlek.

„Modernizacija dolazi sa boljom opremom, a sa boljom opremom dolazi i bolja produktivnost. Ova kompanija je svetli primer šta bi trebalo napraviti kada vam se otvore dodatne mogućnosti. Ovakvih ima mnogo više. Hvala Vladi Srbije, podršci EU i ljudima koji se usude da se upuste u avanturu da vode sopstvenu kompaniju“, rekao je ambasador Žiofre, napominjući da je Javni poziv za nabavku opreme i dalje otvoren za sve zainteresovane kompanije.

„Novi Pazar je odličan primer uspešne saradnje lokalne samouprave, Agencije za regionalni razvoj Sandžaka (SEDA), privrede i civilnog društva u pripremi i realizaciji projekata koje finansira EU.Zahvaljujući toj činjenici, Novi Pazar je od 2010. godine korisnik projekata vrednih blizu 3,3 miliona evra iz EU fondova u okviru programa lokalnog razvoja. Uveren sam da je Sandžačka razvojna agencija svojom stručnom podrškom i jačanjem kapaciteta lokalne samouprave i drugih subjekata značajno doprinela ovako visokom stepenu odlučne podrške EU. Ovi projekti obuhvataju renoviranje i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i kulturnih objekata i unapređenje komunalne infrastrukture i zgrada javne uprave i mnoge druge“, rekla je ministarka Miščević.

Delegacija je potom posetila Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Tahir Taša Delić, koje sprovodi program „Zajedničke akcije za bolju negu“, koji se finansira kroz program prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore.

„Ovaj projekat direktno podržava udruženja u unapređenju kvaliteta života nekoliko desetina dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju i podršku njihovim porodicama u Novom Pazaru i Bijelom Polju. Sa mini kombijem koji je danas zvanično uručen, usluge su već proširene na 25 korisnika socijalne zaštite dalje u ruralnim područjima, koji nisu u mogućnosti da posete dnevni centar i sada imaju koristi od dnevnih poseta terenskim jedinicama iz mobilnih jedinica“, rekao je ambasador Žiofre.

„Danas smo tu da podržimo rad Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Tahir Taša Delić. Kroz projekat koji se finansira iz prekogranične saradnje, donirana je oprema za primenu Neurofeedback i Biofeedback tretmana, što je neinvazivna procedura koja meri moždane talase i pacijentu daje povratnu informaciju u realnom vremenu o tome kako mozak funkcioniše, kako bi se pomoglo pacijentima da steknu dobrovoljnu kontrolu nad određenim telesnim funkcijama koje su tipično nevoljne. Dodatno su obezbeđene peći za proizvodnju sveća i kombi za obilazak terena korisnika koji nisu u mogućnosti da koriste usluge dnevnog boravka“, rekla je ministarka Miščević.

Na kraju posete Novom Pazaru, predstavnici EU zajedno sa ambasadorom Ukrajine Oleksanderom Tolkačem, prisustvovali su EIP festivalu, u organizaciji lokalne NVO „Menjajmo Novi Pazar“, gde su odgovarali na pitanja mladih.

CATEGORIES
Share This