Erdogan izgubio vlast u Ankari, obe strane proglasile pobedu u Istanbulu!

Erdogan izgubio vlast u Ankari, obe strane proglasile pobedu u Istanbulu!

Stranka pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana izgubila je vlast u Ankari nakon 25 godina vladavine turskom prestonicom, pokazuju nezvanični rezultati loklanih izbora u Turskoj, dok su u Istambuli pobedu skoro istovremeno proglasile i Erdoganova AKP i glavna opoziciona Republikanska narodna stranka (CHP).

 Vodeći opozicioni kandidat za gradonačelnika Istanbula Ekrem Imamoglu rekao je jutros novinarima, pozivajući se na podatke svoje stranke, da je na lokalnim izborima pobedio sa oko 28.000 glasova razlike. Nekoliko minuta kasnije pokrajinski čelnik Erdoganove AKP u Istanbulu objavio je kako je stranački kandidat njegove stranke, Binali Jildirim, pobedio osvojivši oko 4.000 glasova više od svog protivkandidata, preneo je BBC.

Prethodno je turski predsednik Erdogan na konferenciji za novinare ukazao na mogući gubitak izbora u Istanbulu, uz ocenu da je, uprkos svemu, njegova stranka ostala najjača u zemlji.

Erdogan je ukazao da će njegova AKP, ako i ne dobije mesto gradonačelnika u Istanbulu, voditi brojne okruge u Istanbulu, gradu sa 18 miliona ljudi.

 

Erdoganova stranka izgubila je u Ankari nakon 25 godina vladavine, a prema najavama iz opozicionih stranaka, moguća je pobeda opozicije i u Izmiru, trećem po veličini turskom gradu.

Za lokalne izbore u Turskoj bilo je registrovano više od 57 miliona birača.

Erdogan je izjavio sinoć da je njegova Partija pravde i razvoja (AKP) velikom razlikom pobedila na izborima za gradonačelnike turskih gradova i zadala udarac onima koji su pokušali da bace zemlju na kolena.

IZVOR. N1

FOTO: N1

CATEGORIES
Share This