Epidemiolog: Do sada dato 844 doze vakcina protiv sezonskog gripa (video)

Epidemiolog: Do sada dato 844 doze vakcina protiv sezonskog gripa (video)

Od 1800 doza vakcine protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja Novi Pazar, koji sprovodi imunizaciju protiv ovog gripa, do sada je dato 844 doze, rekla je za A1 epiodemiolog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Samra Ljajić i dodala da je od 190 doza vakcina u ZZJZ dato 130 doza, te je broj vakcinisanih pacijenata u blagom porastu.

Zavod za javno zdravlje izvršio je imunizaciju lica koja borave u sratačkom domomu, a ono što imamo kao preporuku za imunizaciju jesu lica koja su u nekom riziku da se razbole od gripa sa izraženo teškom klioničkom slikom.

„Tu pre svega spadaju trudnice, osobe sa hroničnim respiratornim oboljenjima uključujući i astmu, osobe koje imaju hronična kardiovaskularna oboljenja uključujući hipertenziju, osobe koje imaju metaboličke bolesti tu spada dijabetes i osobe koje gojazne sa bodimasingom preko 40. Takođe osobe sa neurološkim problemima i pacijenti koji su na imunosupresivnoj terapiji, kao i osobe koje su obolele od maligdnih bolesti nevezano u kojem su stadijumu sa terapijom“, kazala je epidemiolog Samra Ljajić.

Vakcina protiv sezonskog gripa preporučena je i pacijentima koji su u pripremi ili im je izvšena transplantacija tkiva i organa kod starijih lica.

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This