EKSKLUZIVNO ZA A1- Ambasadorka Nemačke o olakšicama prilikom zapošljavanja u Nemačkoj, novim projektima za Sandžak i sukobima na Kosovu (VIDEO)

EKSKLUZIVNO ZA A1- Ambasadorka Nemačke o olakšicama prilikom zapošljavanja u Nemačkoj, novim projektima za Sandžak i sukobima na Kosovu (VIDEO)

Zakon o dolasku koji će olakšati stranim državljanima koji će u određenim oblastima biti stručna snaga prilikom zapošljavanja u Nemačkoj, očekuje se da stupi na snagu, izjavila je ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Anke Konrad, u ekskluzivnom intervjuu za portal A1, a prilikom posete Novom Pazaru.

Ona je tom prilikom govorila o različitim projektima koji povezuju Nemačku i Sandžak, kao i o koristi projekata nemačke razvojne saradnje. Odgovarajući na pitanja, ambasadorka Nemačke dodala je i da je rešenje pitanja Kosova jednako važno, kako kaže, “kako za građane obe zemlje, tako i za ceo region“, navodeći da je svaki dan nerešavanja ovog konflikta “izgubljen dan“.

Ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Beogradu, Anke Konrad, u drugoj po redu poseti Novom Pazaru u nedelji za nama, sastala se sa predstavnicima grada kako bi potvrdili i produbili dugogodišnju saradnju između ova dva partnera.

Ona je istakla da je Novi Pazar “deo raznovrsnosti“ koja postoji u Srbiji koja obiluje različitom kulturom i tradicijom, a da joj je posebno drago što je ponovo u Novom Pazaru.

Na pitanje o masovnoj migraciji omladine iz Novog Pazara ka Nemačkoj zbog traženja posla, ambasadorka je istakla da je takva situacija prisutna širom sveta zbog šarma metropola, ali da je promocija ruralnih sredina u cilju privlačenja mladih bitna kako bi ostali u svojim zemljama.

Odlazak mladih

Odlazak mladih

Da li građane Sandžaka koji se sve češće odlučuju na odlazak u Nemačku očekuju olakšice prilikom dolaska i procesa zapošljavanja?  Da li će biti još nekih novih okolnosti za mlade ljude, i ne samo za mlade, već za sve one koji, prosto, žele da odu tamo?

“U Nemačkoj se očekuje da stupi na snagu Zakon o dolasku, koji će olakšati dolazak strane stučne snage u nekim oblastima.

To ne važi samo na zapadni Balkan, već i za ostale zemlje. Dakle, mi nećemo ovde otvarati kancelarije da bismo “vrbovali“ stručnu radnu snagu da dođu u Nemačku, već pružamo mogućnost ljudima, u Pazaru i drugim gradovima u Srbiji da iskoriste svoja znanja i iskustvo koje su stekli u Nemačkoj.

Tako da preko razvojne saradnje, ovde podržavamo mala i srednja preduzeća, jer njima su potrebni stručni radnici, tako da će i ta preduzeća postati atraktivni poslodavci i time privući ljude da se vrate domovini.“

Podsećamo, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je zadovoljstvo obostrano kada je reč o dosadašnjoj saradnji, ali da “uvek postoji prostor za unapređenje već uspostavljenih partnerskih odnosa.

Prilikom sastanka sa ambasadorkom izjavio je da je poseban fokus stavljen na projekte koje sprovode Nemački državni fond za međunarodnu saradnju (GIZ) i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), koji pružaju podršku povratnicima i nezaposlenim licima za pokretanje sopstvenih preduzeća ili prekvalifikaciju i dokvalifikaciju.

Da li postoje konkretni projekti što se tiče Novog Pazara i Sandžaka uopšte?

“Sa Novim Pazarom nas povezuju projekti u oblasti energetike i daljinskog grejanja. Mi polazimo od toga da 90% korisnika daljinskog grejanja imaju korist od projekata nemačke razvojne saradnje.

Kada sam prvi put prošle godine bila Novom Pazaru, zajedno sa švajcarskim kolegom, predstavnicima grada, bili smo na otvaranju toplane na biomasu, ali sarađujemo i na drugim projektima ovde u Novom Pazaru.

Savetodavno pružamo podršku povratnicima iz Nemačke na primer, koji se vraćaju u Sandžak. Podržavamo ih prilikom reintegracija u domovini. U školstvu smo aktivni. Što se tiče saniranja, školskih zgrada i sigurno ima još oblasti gde ćemo u budućnosti dalje sarađivati i proširiti našu saradnju.“

Otvaranje toplane na biomasu

Eskalacija sukoba na Kosovu, koja često uznemirava i stanovništvo Novog Pazara koji je na samo pola sata udaljen od graničnog prelaza Jarinje, neretka je pojava od početka ove godine, a građani severnog Kosova u svakodnevnom su strahu od novih nemira.

Da li smatrate da je izvesno da u skorije vreme dođe do bilo kakvog dogovora između Beograda i Prištine i šta po vašem mišljenju treba da budu prvi koraci ka pogledu postizanja nekoog održivog sporazuma?

“Kao prvo, po našem viđenju, normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, odnosno Beograda i Prištine neminovna, i to, kako za građane obe zemlje, tako i za ceo region. Mi vidimo da se gube mnogi resursi. Mi vidimo takođe da za ljude, perspektivu, budućnost tih ljudi svaki dan koji ovaj konflikt, da tako kažem, svaki dan koji prođe, a nismo krenuli ka normalizaciji je – izgubljen dan.

Zato je iz naše perpsektive veoma važno da dođe do deeskalacije, da provokacije prestanu, da uskoro imamo izbore za gradonačelnike na severu Kosova, da se kosovski Srbi vrate u institucije na severu Kosova, i da onda stvarno počnemo da implemenitramo, ono što je dogovoreno u Briselu. Obe strane znaju koji su koraci potrebni za to.

Oni su se složili, videli smo da je 14. septemrba u Briselu sa kosovske strane nije bilo spremnosti da se slože sa planom koji je predočio visoki predstavnik. Mi žalimo zbog toga. Žalimo što ima koraka koji se preduzimaju, iznova i iznova, koji vode ka eskalaciji.

Jako je važno za sve nas da možemo da pokrenemo ovaj proces.  Nemačka i Francuska imaju tu značaju ulogu, nama je to jako bitno, da proces normalizacije ponovo krene. Zato, mi se nadamo da će sad uspeti i mi ćemo sve učiniti da dođe do toga.“

Granični prelaz Jarinje

Građani Novog Pazara često svedoče pojačanom prisustvu vojske i policije Srbije, kretanju tenkova, kao i aktivnostima poput vojnih vežbi specijalnih jedinica i kada god dođe do tenzija na Kosovu, pa čak i avioni često nadleću Novi Pazar.

Ovakvi događaji unose nemir i tenziju među stanovništvom, posebno među Bošnjacima. Koliko je po vašem mišljenju izvesna eskalacije sukoba na severu Kosova i da li bi ovakav razvoj događaja mogao da otvori neka nova žarišta sukoba?

“To što ste rekli pokazuje, u principu, koliko je važno i urgentno da počne normalizacija odnosa i da imamo napretka. Mi imamo situaciju da smo u Briselu i Ohridu postigli dogovor o koracima koje treba preduzeti da bi se došlo da normalizacije odnosa. Mi radimo sa naše strane, zajedno sa našim evropskim partnerima i Sjednjenim Amerčkim Državama na tome da se dogovor i realizuje.

Vidimo da je to put kao bi se postigao napredak za obe strane i na putu ka EU. Bez obzira na istoriju koja je bila često i problematična i delila ljude, bez obzira na loša iskustva iz prošlosti koja su još uvek bolna, ipak se mogu negovati odnosi.

Mi se nadamo da će upravo primer biti nemačko-francusko pomirenje, jer mi smo dugo bili zakleti neprijatelji, nismo imali razumevanja jedne za druge, vodli smo ratove, a ipak smo uspeli. Ne samo da se pomirimo, već da budemo pokretačka snaga u EU. Nadam se da to može biti inspiracija drugim zemljama.“

Ono što je za nas bitno, da li očekujemo neka nova žarišta?

“Mi ćemo učiniti sve da do toga ne dođe.“

Podsećanja radi, u poslednjem nemiru na Kosovu koji se dogodio juče, u okolini Kosovske Mitrovice, u blizini manastira Banjska, a u oružanom sukobu, poginuo je pripadnik kosovske policije, dok je jedan ranjen, a trojica napadača ubijeni su od strane kosovske policije.

Prema poslednjim informacijama, u blizini mesta incidenta pronađeno je još jedno beživotno telo, za koje se sumnja da je četvrti ubijeni napada, prenosi RSE. Novi Pazar i Banjska povezani su putem preko Rogozne, a administrativnog prelaza nema na tom putu.

O ovim, ali i drugim temama razgovarali smo u intervjuu sa Njenom ekselencijom, ambasadorkom Nemačke, Anke Konrad. Ceo intervju možete pogledati na našem zvaničnom Jutjub kanalu, klikom na ovaj link.

CATEGORIES
Share This