Edin Zećitović: Samo je SDA pokazala interesovanje za naš sporazum da neće ući u koaliciju sa vladajućim partijama (VIDEO)

Edin Zećitović: Samo je SDA pokazala interesovanje za naš sporazum da neće ući u koaliciju sa vladajućim partijama (VIDEO)

Građanski pokret Sandžaka pozvao je političke partije koje su kandidovale svoje liste za izbore u Novom Pazaru da potpišu sporazum u cilju opredeljenja prema tome da li žele stupati u koaliciju sa SDP-om i vladajućim strukturama. Kako kažu iz GPS-a na njihov mail odgovorila je samo stranka SDA Sandžaka.

Sporazum se odnosio na sve kandidovane liste na predstojećim izborima, izuzev liste SDP i partija okupljenih oko srpske liste.

“Mi potpisnici ovog sporazuma svojom moralnom i političkom odgovornošću građanima i glasačima Novog Pazara jamčimo da nećemo nakon završetka izbornog ciklusa zakazanog za 17.12.2023. godine ni pod kojim uslovima stupati u koalicione ili bilo kakve druge odnose kojima bismo dali mogućnost partijama koje su do sada već dugi niz godina činile koalicionu vlast da ponovo formiraju bilo kakvu vrstu vladajuće većine u lokalnoj samoupravi Novog Pazara.

To je bila jedna jednostavna forma sporazuma kojom smo želeli da se svaka partija opredeli tj odredi prema tome da li želi stupati u koaliciju sa SDP-om i sa vladajućim strukturama”, rekao je osnivač Građanskog pokreta Sandžaka, Edin Zećirović.

Iz Građanskog pokreta Sandžaka kažu da današnje ne dolaženje partija i političkih činilaca na ovu konferenciju za medije njima daje za pravo da steknu utisak da su političke stranke itekako spremne da u različitim političkim kombinatorikama produže vlast vladajućem SDP-u.

Iz GPS-a kažu da je na njihov mail odgovorila samo SDA Sandzaka, čiji je mail osnivač GPS-a, Edin Zećirović i javno pročitao.

“ SDA Sandžaka je kazala da se zahvaljuju na predlogu sporazuma, i da smatraju da predlog sporazuma nije obuhvatio sledeće važne aspekte koje predlažu kao dopunu.

Pod A udružiti svoje izborne rezultate i formirati stabilne skupštinske većine u lokalnim parlamentima, pod B formirati zajednički Bošnjački ili Sandžački poslanički klub, pod C sarađivati na svim biračkim mestima na dan održavanja izbora. U cilju kompletiranja sporazuma ostajemo slobodni za dalja usaglašavanja istog, sa poštovanjem sekreterijat SDA Sandžaka.

Mi smo njima odgovorili da smo spremni prihvatiti predlog A i C, međutim predlog B nismo mogli apsolutno da prihvatimo zbog toga što ne učestvujemo na parlamentarnim izborima i ne možemo sebi dati za pravo da iniciramo jednu takvu vrstu sporazuma”, istakao je Edin Zećirović.

Građanski pokret Sandžaka je predložila partiji SDA Sandžaka da ona inicira jednu takvu inicijativu i da su iz GPS-a raspoloženi da to podrže, kao i da smatraju da bi to bio jedan dobar korak i dobar potez.

 

CATEGORIES
Share This