Džudžo: Treba se boriti za JEDNAKOPRAVNOST BOŠNJAKA

Džudžo: Treba se boriti za JEDNAKOPRAVNOST BOŠNJAKA

Novim Ustavom Republike Srbije neophodno je redefinisati državu kao zajednicu jednakopravnih naroda koji u njoj žive i utvrditi decentralizaciju i regionalizaciju kao princip uređenja vlasti, rekao je, između ostalog, na okruglom stolu koji je danas održan u Beogradu u organizaciji Foruma za etničke odnose, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo.

Učestvujući u raspravi predsjednik Vijeća, Esad Džudžo je istakao probleme nerasvijetljenih zločina nad Bošnjacima tokom 90-tih, godina, neusaglašenost nacionalne strukture zaposlenih, pitanje regionalne samouprave Sandžaka, te ostvarenje prava bošnjačkog nadoda u svim oblastima društvenog života, navodi se u saopštenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Potpredsjednik Vijeća Muhedin Fijuljanin naglasio je nužnost ustavnih promjena i donošenja ustavnog zakona kojim bi se uredila problematika ostvarenja prava pripadnika manjinskih naroda.

Na okruglom stolu o unapređenju normativnog okvira integrativne manjinske politike uvodna izlaganja podnijeli su: Dušan Janjić, predsjednik Foruma za etničke odnose, nezavisni stručnjak Eva Vukadinović i bivša povjerenica za zaštitu ravnopravnosti prof. dr Nevena Petrušić.

 

Izvor: Saopštenje BNV

CATEGORIES
Share This