DUNP: Oko 150 slobodnih mesta na budžetu

DUNP: Oko 150 slobodnih mesta na budžetu

Ukupno 186 slobodnih mesta za buduće brucoše ostalo je na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP), a oni će imati priliku da se prijave za septembarski upisni rok već od 4. septembra, saopšteno je danas iz te ustanove.

Od 186 slobodnih mesta, preostalih je 148 mesta na budžetu, dok je 38 mesta dostupno za samofinansirajuće studente.

Departman za prirodno-matematičke nauke univerziteta nudi mogućnost upisa na tri različita studijska programa: matematiku, hemiju i biologiju. U okviru drugog upisnog roka, ukupno 69 studenata moći će da se upiše na ove programe. Takođe, tehničko-tehnološke nauke nude četiri studijska programa: računarsku tehniku, softversko inženjerstvo, agronomiju i prehrambenu tehnologiju. Ovi programi imaju ukupno 99 slobodnih mesta za nove studente.

Na osnovnim strukovnim studijama Zdravstvena nega, septembar donosi mogućnost upisa za 7 novih brucoša.

Prema rektoratu univerziteta, u junskom upisnom roku na prvu godinu studija upisano je ukupno 544 brucoša. Od tog broja, njih 357 će se školovati o trošku budžeta. Najveći deo upisne kvote popunjen je već u junskom roku, obuhvatajući sva mesta na 9 različitih studijskih programa. To uključuje programe poput poslovne informatike, psihologije, vaspitača u predškolskim ustanovama, engleskog jezika i književnosti, arhitekture, građevinarstva, farmacije, rehabilitacije i sporta, kao i fizičkog vaspitanja.

Za sve one koji nisu imali priliku da se upišu u junskom roku, drugi upisni rok na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru pruža novu šansu za ostvarenje visokog obrazovanja.

Zbog procesa akreditacije studijskih programa Pravo, Ekonomija i Srpska književnost i jezik nije bilo upisa studenata u junu, a nakon toga se nije desila pozitivna odluka Komsije za akreditaciju Nacionalnog akreditacionog tela. Zaključno, konkurs na tim programima neće biti raspisan ni u septembru.

Profesori i studenti Državnog univerziteta negoduju zbog gubitka akreditacije i veruju da je to ogroman gubitak zajednice, a tim povodom se tada oglasio i profesor na Departmanu za pravne nauke, Senad Ganić.

“Na odluku koja nas je sve na Departmanu iznenadila i šokirala a kojom nam se uoči samog upisa studenata uskraćuje pravo na upis nove generacije studenata, i koju smatramo izuzetno nepravednom, štetnom ali i tendencioznom, naročito ako se uzmu u obzir kontekst i razlog zbog kojeg nam se akreditacija osporava, nastavnici i saradnici Departmana za pravne nauke DUNP-a podnijeli su prigovor i očekujemo da postupajući organ ispravi svoju odluku“, rekao je Ganić nakon zvaničnog saopštenja DUNP-a.

Prijavljivanje za drugi upisni rok biće organizovano 4. i 5. septembra, dok će se prijemni ispiti održati 7. septembra.

CATEGORIES
Share This