DUNP: Neće biti upisa na studijske programe Pravo, Ekonomija i Srpska književnost

DUNP: Neće biti upisa na studijske programe Pravo, Ekonomija i Srpska književnost

Zbog procesa akreditacije studijskih programa Pravo, Ekonomija i Srpska književnost i jezik neće biti upisa studenata u junu na DUNP-u, već se nakon pozitivne odluke Komsije za akreditaciju Nacionalnog akreditacionog tela očekuje da će konkurs na tim programima biti raspisan u septembru, saopšteno je danas iz te ustanove.

Jedan od najčešćih razloga za uskraćivanje akreditacije je nedovoljan broj profesora, a potencijalni brucoši pre prijavljivanja za septembarski prijemni ispit na sajtu Nacionalnog akreditacionog tela u Vodiču za studente mogu utvrditi da li visokoškolske ustanove na kojima konkurišu imaju akreditaciju.

Studenti, koji su po ranijoj akreditaciji upisali ove studijske programe moći će bez ikakvih zakonskih prepreka da nastave i završe studije.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru ove godine na 17 akreditovanih studijskih programa u prvu godinu biće upisano ukupno 730 studenata od kojih je 505 na budžetu i 225 samofinansirajućih.  

U junskom upisnom roku na Departmanu za ekonomske nauke, na studijskom programu Poslovna informatika, upisaće se 60studenata, a na Departmanu za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama) ima 100 mesta.  Departman za filološke nauke, na studijskom programu Engleski jezik i književnost, imaće 30 brucoša.

Upis 100 studenata planiran je na Departmanu za prirodno-matematičke nauke koji obuhvata matematiku, hemiju i biologiju. Isto toliko upisaće na osnovnim akademskim i integrisanim studijama Departmana za biomedicinske nauke, (Farmacija, Rehabilitacija i Sport i fizičko vaspitanje). U okviru tog departmana je i studijski program Zdravstvena nega,  gde je planiran upis 60 studenata.

Ukupan broj od 280 mesta čeka studente na Departmanu za tehničko-tehnološke  nauke (Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo, Softversko inženjerstvo, Agronomija i Prehrambena tehnologija).

Prema broju budžetskih mesta, blizu 70 odsto brucoša školovaće se o trošku države. Školarine za samofinansirajuće studente mogu da se plaćaju u više rata i na departmanima za pravne, ekonomske, filozofske, filološke i matematičke nauka, koje iznose 60.000 dinara. Taj iznos na tehničko-tehnološkim i biomedicinskim naukama je 70.000 dinara. Na studijskom programu Farmacija, školarina će iznositi 120.000 dinara. Školarine su posle 13 godina povećane za 10.000 dinara, što ih i dalje čini najnižim u Srbiji.

S obzirom na broj studenata koji svake godine upisuje fakultet, ali i broj mladih koji na studije u Novi Pazar dolaze iz drugih gradova, Novi Pazar, s dva univerziteta, ni danas nema studentski dom. Studenti koji dolaze iz okolnih gradova, ali i iz drugih država moraju stanovati, hraniti se privatno. To im na neki način  otežava boravak u ovom gradu, a sa druge strane studentski dom nije samo mesto za život već i  za druženje.

Podsećanja radi, studenski dom u Novom Pazaru postoji, ali je i dalje nefunkcionalan, što studentima iz drugih gradova otežava finansije, a za potrebe plaćanja kirija mesečno izdvajaju od 50 do 150 evra.

Prijavljivanje za upis studenata na Državnom univerzitetu predviđeno je od 21. do 23. juna, a prijemni ispiti će se održati 30. juna i 1. jula.

CATEGORIES
Share This