Dudić čestitao vernicima predstojeći mesec Ramazan!

Dudić čestitao vernicima predstojeći mesec Ramazan!

Predsednik Mešihata Islamske zajednice  u Srbiji Mevlud Dudić čestitao je danas  predstojeći mesec Ramazan svim muslimanima u Srbiji- Bošnjacima, Albancima, Romima, Gorancima i Aškalijama,kao i Sandžaklijama u dijaspori.

Dudić  je istakao da je Ramazan mesec strpljivosti, a da je nagrada za strpljivost dženet, ali i mesec u kome se hrana i zarada iskrenih vernika povećava

„Poštovani vernici, neka vas četiri osobine uz Ramazan krase. Dve kojima ćete zadovoljiti Allaha i dve bez kojih ne možete živjeti. Dve stvari koje zadovoljavaju Allaha su: šehadet – da stalno izjavljujete i svedočite da nema drugog Boga sem Allaha i da se niko drugi ne obožava osim Njega; te da je Muhammed s.a.v.s. Njegov poslanik; a druga stvar je činjenje istigfara – moliti Allaha za oprost greha. Druge dve stvari koje treba iskoristiti u toku Ramazana jesu moliti Allaha za Džennet i tražiti spas od Džehennema.

On je u čestitki dodao da je mesec Ramazan  mesec pokajanja, takvaluka, čuvanja od greha.

„Mesec bogobojaznosti, ustrajnosti i odricanja u ime Allaha. Mesec zikra i mnogobrojnih ibadeta, mesec Kur’ana, mesec ljubavi, bratskih susreta, opraštanja, solidarnosti i potpomaganja. Mesec Ramazan je najbolja prilika da pokažemo koliko volimo svog Stvoritelja. Ramazansku lepotu i radost treba doživeti i osetiti i samo u tom svetlu možemo shvatiti ono što je istaknuto u hadisi kudsiju: „Post pripada Meni i Ja ću posebno za njega nagradu dati.“Post vernika je ispravan ako daje plodove i ostavlja tragove u ponašanju i moralu. Post je vježba čišćenja srca.“ , stoji u čestitki predsednika Mešihata Islamske zajednice  u Srbiji Mevluda Dudića.

On je u ramazanskoj poruci pozvao sve one koji su otišli iz ove IZ da se “vrate kući- Zajednici čija su vrata širom otvorena”.

“Mi smo kao nosioci emaneta dužni dati priliku ljudima da isprave ono što su pogrešili. Ovaj mesec trebamo iskoristiti da omekšamo srca jednih prema drugima, kako bi smogli snage da svoje greške priznamo i popravimo, te da iz Ramazana izađemo oprošteni od greha“, rekao je Dudić.

 

 

CATEGORIES
Share This