Dramatični rezultati ankete A1: Silovanja, pedofilija i seksualno uznemiravanje (video)

Dramatični rezultati ankete A1: Silovanja, pedofilija i seksualno uznemiravanje (video)

Trinaest  osoba je silovano, 65 lica je bilo žrtva pedofila, dok je 88 osoba bilo izloženo polnom uznemiravanju i nedozvoljenim polnim radnjama, rezultati su ankete koji je sproveo portal A1. U ovoj anketi učestvovalo je oko 350 ispitanika što govori da je preko 45% njih pretrpelo neki vid seksualnog nasilja.

Na ovu anketu odgovorilo je 88.5 % žena, dok muška populacija čini 11.5 % odgovora.

Najveći broj odgovora dolazi od populacije između 25 i 35 godina, što čini 43.5% ukupnih odgovora u anketi. Osobe u dobi od 18 do 25 godina daju 30% odgovora, dok odgovori osoba između 35 i 45 godina čine 21.9%. Maloletnici između 12 i 18 godina čine 3.2% odgovora, dok lica između 50 i 65 godina doprinose s 1.4% odgovora.

73.5 % ispitanika koji su odgovorili na ovu anketu su sa područja Novog Pazara, u nešto manjim procentima imamo i odgovore iz okolnih gradova, Sjenice, Raške, ali i Beograda, Zaječara, Zenice itd.

 

53.8 % njih koji su bili žrtve nekih od navedenih oblika seksualnog nasilja su bili u tom trenutku starosne dobi između 15 i 35 godina, njih 32.7% su bili starosti između 7 i 14 godine života. 9.6% ispitanika je u trenutku seksualnog nasilja i uznemiravanja imalo između 0-7 godina a njih 3.8% je bilo starosne dobi između 35-49 godina.

Neki od ispitanika su izneli svoja iskustva seksualnog uznemiravanja, nasilja i pedofilije a ovako su opisivali svoja iskustva:

– Silovao me je brat od amidže.

– Od strane domara, u osnovnoj školi, pokusaj obljube, pobegla sam “na vreme”, nije se više dešavalo.

– Nastavnik biologije u osnovnoj školi bi uvek mazio sve nas devojčice…. Štipao za obraze, posmatrao, „odmeravao“, grlio, milovao. Naizgled, delovalo je kao da imitira neku očinsku figuru da bi kasnije, nakon nekoliko godina, nas par shvatilo da je sve to odraz njegove, verovatno, pedofilske ličnosti. Svakako, kasnije se i pročulo da je bio kažnjavan zbog polnog uznemiravanja, na kratko suspendovan i naravno, nažalost, vraćen na posao.

-Mobing na poslu, tačnije rečeno gazda je iskoristio priliku da me neprimereno dodirne za vreme posla. Odmah sam dala otkaz. Dan danas imam traume. Razmisljala sam o tužbi jer mislim da su kamere zabeležile sve. Odustala sam zbog okoline jer su svi rekli da živomo u primitivnoj sredini gde ce svi osuditi mene i predstaviti me kao nekoga ko mu je dao povoda ili ne daj Bože bio sa njim. Kasnije sam saznala da mu to nije prvi put. Svaka čast poštenim gazdama i normalnim ljudima. Radnice prolaze kroz sve i svašta, trpe i ćute zbog straha od okoline i osuda. Svest o ovim stvarima mora da se razvija i potrebno je malo vise prostora dati ovakvim temama.

– Desilo se pre 10 godina. Blizi rodjak me je primoravao da ga oralno zadovoljavam. U tom periodu imam 12 godina, a on 17. Desilo se vise puta, ali sam vremenom uspeo da izbegnem dalje seksualno uznemiravanje.

– Profesor kod kog sam išla na privatne časove je počeo čudno da se ponaša. Počeo je da mi daje časove kad nikog nema od učenika. Jednog dana mi je rekao da ga podsećam na njegovu veliku prvu ljubav sa fakulteta.Tad sam znala da nešto nije u redu.Počeo je često da me grli kad bi dolazila na časove i odmah sam reagovala tako što sam dovela drugara i rekla mu da moram da napustim časove i da sam dovela druga da mi pomogne oko materijala koji treba da pokupim.Kad sam pokupila rekla sam da moram da napustim zbog skole i dodatnih obaveza. Taj čovek je tada bio u penziji a ja sam imala svega 16 godina…

– Psihičko, fizičko i digitalno nasilje sam doživela od strane bivšeg partnera nakon moje odluke da okončano našu vezu.

– Brat od spoljne tetke, koji je par godina stariji od mene (tada momčić), kao dete (ispod 6 godina)dok sam bila, dodirivao me na spolnom mestu jedne prilike, tada nisam bila svjesna šta se događa, kasnije mi je jeza prolazila, kada bih se sjetila toga, hvala Bogu kada je ostalo na tome, nikada nisam nikome govorila o tome.

– Uznemirujući pogledi, neprijatan pogled od strane pedofila, inače kućnog prijatelja porodice. Pokušaj da nas same zaključa u sobi i beg od te osobe nakon što sam ga udarila. Odvratno i strašno iskustvo.

– Bio sam dete. Malo je reci da sam bio uplasen i zbunjen. Kako sam seksualno uznemiravan od strane bliskog rodjaka nisam zeleo da remetim “slogu” i mir koje su nase porodice imale u tom periodu. Takodje sam se plasio da niko nece poverovati u pomenutu pricu.

– Profesor u jednoj srednjoj školi (svima nama poznat) je na maturskom ispitu namestio situaciju da ja ostanem poslednja na usmenom jer sam navodno trebala da utvrdim malo gradivo. Svi su izasli iz učionice, na kratku pauzu, a ja sam ostala da obnavljam. Nakon dva minuta se vratio dotični, naravno bez komisije. Počeo je da me uznemirava, pričajući gluposti, dodirivao me po usnama i vratu nakon čega sam ja počela da plačem, u tom trenutku je ušao njegov kolega koji je video šta se dešava, izveo ga je iz učionice i mene naravno poslao kući bez usmenog dela. Taj kolega i dan danas okreće glavu kada me vidi u gradu, posle više od 15godina.

– Praćenje od strane starijeg nepoznatog lica , koji je stalno dobacivao iz automobila nepristojne reči kad god bi prolazio , dva puta pokušavao da me uvuče u auto , vozio na lokacijama na kojima sam se nalazila.

– Moj stric me je dodirivao po intimnim delovima.

Na pitanje da li su svedočili bilo kom od ovih krivičnih dela njih 13.5% odgovorilo je sa DA, dok je njih 86.5% ispitanika na ovo pitanje odgovorilo sa NE.

Na pitanje da li su ukoliko su bili žrtve bilo kojih od ovih navedenih krivičnih dela prijavili slučaj nadležnima samo 4% ispitanika je odgovorilo sa DA, dok njih 28.8% ispitanika koji su se izjasnili kao žrtve ovih krivičnih dela NISU prijavili ova krivična dela prema dobijenim odgovorima razlozi su strah, osuđivanje društva, sram, gađenje i straha kojeg imaju od počinioca tog dela.

Pitali smo ispitanike koji su prijavili svoja iskustva nadležnim organima kako se situacija dalje razvijala, a neki od dobijenih odgovora su:

– Nakon usmene prijave u policijakoj stanici traženo je od mene da podelim sa nadleznim organima dokaz/e (slike, poruke, pozivi, bilo kakav materija u vezi subjekta prijave) da bi se prijava komletirala. Ja sam otisla jos uz dva svedoka. Izjave su uzete od svih nas. Osumnjiceni je pozvan da da svoju izjavu. Slucaj je prebacen sudu gde smo imali odvojena saslusanja, a nakon toga je i usledila odluka zabrane prilaska na nekoliko meseci i novcana kazna osudjenom. Da vratim vreme, ne bih cekala, vec bih odmah reagovala i prijavila.

– Upozoren je, ali je nastavio, pa sam opet podnela jos jednu prijavu, i odnela dokaze u kojima mi preti, te mu je izrečena zabrana prilaska, i predmet predat sudu. Ukoliko prekrši momentalno ide u zatvor. Ovo mu nije prvi put, već je to radio i bivšoj supruzi, i njenoj drugarici, a nedavno je dobio batine od nekoga, sto navodi na pomisao da je opet to uradio.

– Prijavila sam direktoru škole, koji me je savetovao da ćutim. Rekao je mojoj majci da ga je dosta devojaka prijavljivalo pre mene i kako ništa nisu postigle.

– Procesiran i kazna je spovedena.

– Samo zabrana prilaska stanu.

– Nikome ni reč..

U nastavku možete pročitati iskustva ljudi koji su bili žrtve ovih krivičnih dela, ali ih nisu prijavili, te razloge za takvu odluku:

– Jer sam se plašila osude okoline, ja bih na kraju bila kriva, jer sam žensko i jer ne sme tako nešto meni da se desi, ja sam kriva što sam sebe izložila tome(dok maca ne vrcne repom-nema mačora). I jer bih na kraju ja bila opečaćena i obeležena kao kurva.

– Bila sam dete, a ta osoba postovana od strane drugih, verski nastrojena Strah od nepoverenja ostalih.

– Nisam znala kako; bilo me je stid ikome reći za bilo kakav događaj, osećala sam se posramljeno i krivom što ne umem da se odbranim, pobegnem.

– Iskreno niko mi ne bi verovao i spasila sam sebe na vreme sam prepoznala pedofila.Nadam se da će se više govoriti o ovoj temi i želela bih da i ostale devojčice mogu lako da prepoznaju ljude koji su im pretnja i da na neki način spasu sebe.Strašno mi je sve to kad se setim jer taj čovek je bio prijatelj i sa mojim roditeljima.Verovali su mu. Nikada im nisam ni ispričala zašto sam ih molila da prekinem sa tim časovima.

– Zato sto mi niko ne bi vjerovao, nekako kad imaš novac, imaš i moć upravljanja ljudima i mišljenjima oko sebe.

– Nisam imala dokaz i podršku najbližih, jer je „bitnije“ šta će okolina da kaže.

– Zbog osude i nesigurnosti, loše komunikacije sa roditeljima… tek sad vidim šta znači kad se problem sasluša bez predrasuda.

– Strah jednostavno od tog čovjeka da bi me opet mogao naći i uraditi gore stvari.

– Jer sam bila dijete i plašila se reakcije roditelja i osude društva. Jer žensko, makar i bila dijete, uvijek je kriva.

– Nažalost nisam bila svesna da sam žrtva. Hvala Bogu, uvek pomislim kada nije nešto drugo, što me je Bog sačuvao.

– Strah, a kasnije i gadjenje prema samoj sebi.

– Zbog toga sto ne bih mogla da nastavim da zivim normalan zivot i sto smatram da bih bila diskriminisana i etiketirana.

– UZASNO JE KAD NE SMETE NIKOM DA SE OBRATITE ZA POMOC!

Na pitanje “Da li ste nekada svedočili ovakvim događajima, ali niste bili direktno uključeni?”, 83.6% ispitanika je odgovorilo sa NE, a njih 16.4% odgovorilo je na ovo pitanje sa DA.

Kako ocenjuju podršku koju pruža društvo žrtvama ovih krivičnih dela, 77.2% ispitanika podršku opisuju kao nezadovoljavajuću i apsolutno nezadovoljavajuću. 16.4% podršku društva opisuje kao ni zadovoljavajuću i ni nezadovoljavajuću, dok njih 6.4% smatraju podršku društva zadovoljavajućom.

U nastavku ćemo navesti iskustva koja su ispitanici svedočili u vezi sa krivičnim delima seksualnog nasilja, uznemiravanja, pedofilije i silovanja:

– To se dešavalo u osnovnoj školi,u periodu od 6-8 razreda,ali ne konstantno. Jedna,dve devojčice iz mog odeljenja su bile izložene polnom uznemiravanju na neke različite načine. Kada ja razredni za to saznao,pokušavao je na različite da spreči,da utiče i na počinioce i na žrtve,nekad više uspešno nekad manje..

– Tad je to svima bilo smešno i zanimljivo, osim devojkama koje bi bile prozvane. Žalim što nisam tad bio toga svestan na način kao danas i što nisam reagovao, niti bilo ko od muškaraca iz odeljenja.

– Posmatrala sam devojčice koje su razgovarale sa pedofilom i koji ih je mamio. Sada sam već zrela i odrasla, osoba je prijavljena i skrenuta mu je pažnja.

– Osoba iz našeg porodičnog okruženja je jedno vreme pipkala moju sestru i to uvek “nenamerno” u prolazu itd., dok nije shvatila sta on radi i rekla to svojoj porodici…

– Primer kom sam prisustvovala: autobus, relacija BG -NP, zbog punog autobusa devojčica je sedela pored random čoveka od 40-50 god, nisam sigurna da li je slučajno se našao tu ili namerno baš pored nje seo, čak mislim da je ona sam sela jer nije imala mesta, dok je majka sela iza nje, pored neke gospođe. Odjednom je ta devojčica starosti 15ak godina počela da plače , majka je zamolila gospođu da pređe na drugo mesto kako bi ćerka sela pored nje, i par puta zapitkivala šta se desilo a devojčica od šoka je samo plakala i nije mogla od tihog plača da izgovori, jer je bilo sramota. Nakon par minuta je majka počela da se dere na gospodina i govori da je ona mala i da ima 15 godina, da ga sram bude što je dodirivao, na sta je on mrtav hladan rekao da ne zna o čemu priča i gledao ispred sebe. Najgore od svega je što apsolutno niko nije prisao da pita sta se dešava a nemoguće je da niko nije čuo.

– U susednom stanu je bio jedan vid nasilja gde smo čuli razne krike i plač.

– Moj lični primer, zbog kog sam se u javnoj ustanovi osetila ugroženo i na mestu koje je namenjeno za DECU. U pitanju je dečiji dispanzer, u kom sam otisla na pregled sama, jer sam u tom momentu imala 15 god (prva god srednje sk), ispred je u tom momentu bio čovek 40ak godina star, koji je čekao dete ispred i nakon par minuta me je pitao za ime i adresu (nisam sigurna za godine ali čim dolazim na pregled tamo zna se da sam maloletna), na sta sam ja odgovorila da živim u blizini, jer sam mislila da me poznaje preko roditelja i slično, ali ipak sam se u momentu skontala da ne treba da kažem tačnu adresu. Nakon toga je usledilo šok pitanje od gospodina “____(moje ime), da li ste Vi za to da se mi čujemo? U smislu da pišemo?” Ja sam se skamenilo i u tom momentu ko u filmovima se otvaraju vrata od ordinacija i sestrica me proziva da uđem, ja trkom idem ka ordinaciji vidno zgrožena, dok gospodin bez obzira na to sto ja ustajem i bežim od njega, ipak dobacuje “hoćete li?” (Vrata od ordinacije su otvorena a med.sestra na vratima čeka da uđem, dok on bez srama čeka moj odgovor). Nakon toga sam ušla i videla devojku mojih godina koja je bila jako mršava i bila je tu radi pregleda zbog anoreksije, mislim da su tu prvi put urvrdili da devojčica ima anoreksiju. Gospodina su pozvali da uđe da bi pričali o tome a ja sam bila u istoj prostoriji čekajući da uđem kod doktorke, on više nije obraćao pažnju na mene a ja se sećam da je njegova cerka (barem meni u tom trenutku možda zbog situaciej) izgledala namučeno, bledo, te se 10 godina kasnije i dalje kajem sto nisam prijavila slučaj, s obzirom na to da je moguće da je i sama devojčica bila žrtva seksualnog nasilja…

 

ZVANIČNI PODACI SE RAZLIKUJU OD ANKETE, A RAZLOG JE NEPRIJAVLJIVANJE 

Portal A1 dobio je uvid u informacije dobijene od Višeg i Osnovnog suda u Novom Pazaru. Ove informacije obuhvataju presude za krivična dela protiv polne slobode, sa posebnim fokusom na slučajeve silovanja, podvođenja i seksualnog uznemiravanja, pružajući detaljan pregled sudskih odluka tokom petogodišnjeg perioda od 2019. do 2023. godine.

Prema dostavljenim informacijama iz Višeg suda u Novom Pazaru, pružamo vam dublji uvid u presude za krivična dela protiv polne slobode, fokusirajući se na izrečene kazne i sudske odluke za krivična dela silovanje, podvođenje i seksualno uznemiravanje u razdoblju od 2019. do 2023. godine.

U periodu 2019-2023 godine, za krivično delo silovanje tj silovanje u pokušaju iz čl.178. KZ-a koje je izvršeno nad maloletnim licom, Viši sud u Novom Pazaru doneo je tri osuđujuće presude, od kojih su sve pravosnažne.

Predmetnim presudama izrečene su kazne zatvora i to: 15 godina odnosno 10 godina zatvora (na osnovu pravosnažno presuda) i 5 godina i 6 meseci (na osnovu nepravosnažnih presuda). Po godinama statistički podaci su sledeći:

– 2019. godine jedna presuda

– 2020. godine jedna presuda

– 2021/2022 nije bilo presuda

– 2023. godine jedna presuda

U periodu 2019-2023, za krivično delo podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa iz čl.183. KZ-a, nije bilo presude pred ovim sudom.

Za krivično delo silovanje iz čl.178.KZ-a zakonom je propisana kazna citiranom odredbom i to u rasponu od dve godine pa do najveće kazne-doživotna kazna zatvora i to odredbom stava 4 istog člana.

Za krivično delo podvođenje omogućavanje vršenja polnog odnosa sa maloletnim licom iz čl. 183.KZ-a zakonom je propisana kazna citiranom odredbom i to u rasponu od šest meseci i novčana kazna , pa do kao njaveće kazne, kazna zatvora do 8 godina i novčana kazna.

Krivično delo “pedofilije nad maloletnim licima” ne postoji kao krivično delo u Krivičnom zakoniku Republike Srbije.

U periodu od 01.01.2019.godine do 31.12.2023. godine pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru vođeno je ukupno 13 postupaka povodom krivičnog dela protiv polne slobode i to: sedam postupaka povodom krivičnog dela nedozvoljene polne radnje iz člana 182 krivičnog zakona i šest postupaka povodom krivičnog dela protiv uznemiravanje iz člana 182. Krivičnog zakonika.

Prema članu 182 Krivičnog zakonika, krivično delo nedozvoljenih polnih radnji broj zabeleženih slučaj ea u periodu od 2019. godine do 2023. je sledeći:

-2019. godine su dve osobe počinile krivično delo nedozvoljene polne radnje

-2020. godine je zabeleženo jedno takvo delo

-2021. godine nije zabeležen niti jedan slučaj nedozvoljene polne radnje nad maloletnim licem

-2022. godine su zabeležena tri slučaja nedozvoljene polne radnje

-2023. godine je zabeležen jedan slučaj nedozvoljene polne radnje nad maloletnim licima

Sto se tice krivičnog dela polnog uznemiravanja maloletnih lica prema clanu krivičnog zakonika 182.:

-2019. zabeležen je jedan slucaj polnog uznemiravanja maloletnih lica

-2020. godine zebeležen a su dva slucaja polnog iznemiravnka maloletnih lica

-2021. godine nije imalo zabeleženih slučajeva

-2022. godine zabeležena su dva slucaja polnog uznemiravanja maloletnih lica

-2023. je zebeležen jedan slucaj

Od navedenih 13 postupaka u 10 postupaka su donete presude kojima se okrivljeni oglašava krivim dok tri postupka još uvek nisu okončana. U predmetnim postupcima je kao najniža kazna izrečena kazna zatvora u trajanju od šest meseci dok je kao najveća kazna izrečena kazna zatvora u trajanju od 3 godine i 9 meseci.

Iz ovih podataka možemo videti da se broj slučajeva polnog uznemiravanja maloletnih lica fluktuirao tokom godina, ali nije imao konstantan trend rasta ili opadanja.

Tokom proteklih pet godina, na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Novom Pazaru, evidentirano je hapšenje četiri osobe zbog sumnje da su izvršile krivično delo silovanja nad maloletnim osobama.

U istom periodu, tri osobe su uhapšene zbog sumnje da su izvršile krivično delo nedozvoljene polne radnje nad maloletnicima, dok je jedna osoba uhapšena zbog krivičnog dela polno uznemiravanje maloletnika. Važno je napomenuti da nije zabeleženo nijedno krivično delo silovanja u pokušaju.

Kako ističu iz PU u Novom Pazara, policija odmah reaguje na prijave i saznanja, preduzimajući sve mere iz svoje nadležnosti, informišući nadležno tužilaštvo i angažujući druge relevantne institucije poput Centra za socijalni rad i bolnice.

Ova statistika pruža uvid u pravosudni proces i kaznenu politiku u vezi sa krivičnim delima protiv polne slobode u Novom Pazaru tokom petogodišnjeg perioda.

CATEGORIES
Share This