Đerlek: Novi soj kornavirusa je u našoj zemlji, praznici uticali na pogoršanje epidemijske situacije

Đerlek: Novi soj kornavirusa je u našoj zemlji, praznici uticali na pogoršanje epidemijske situacije

Državni sekretar Ministarstva zdravlja  Mirsad Đerlek kaže da još nema potvrde, ali misli da se pojavio novi soj koronavirusa i u Srbiji s obzirom na povećan broj zaraženih i da se očekuje njegova detekcija.

Kako prenosi RTS, Đerlek naglašava da se novi soj koronavirusa pojavio i u našoj zemlji i pitanje je trenutka kada će biti registrovan.

„Mislim da je pitanje dana, s obzirom na to da je već došao do Rumunije i da imamo prve slučajeve u Rumuniji. Sve ove situacije, praznici, migracije naših ljudi iz Evrope, koji su došli da proslave novogodišnje, božićne praznike uticale su na pogoršanje epidemijske situacije“, istakao je Đerlek.

On dodaje da je meseca decembru 2022. godine bilo oko 500 zaraženih dnevno, a da je sada taj broj veći od hiljadu. Međutim, kako naglašava, ne treba dizati paniku.

„Ovo jeste jedan od najzaraznijih sojeva, tako naučnici kažu, koji su mnogo iskusniji i imaju više znanja od mene u tom smislu. Još nemamo potvrdu, ali verovatno postoji, s obzirom na broj novozaraženih“, ocenjuje državni sekretar.

Dodaje i da ga hrabri blaža klinička slika novog soja, ali i zabrinjava to što i dalje, kako je rekao, nismo najodgovorniji prema starijim pacijentima s više komorbiditeta.

Aiša Alić/RTS

CATEGORIES
Share This