Đerlek: Ne potcenjivati omikron, nevakcinisani imaju težu kliničku sliku

Đerlek: Ne potcenjivati omikron, nevakcinisani imaju težu kliničku sliku

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da omikron soj koronavirusa ne treba potceniti i da je u ponedeljak bilo 8.000 pregleda samo u Beogradu, a tokom noći još 700 pregleda.

„Zbog toga smo povećali kapacitete kovid ambulanti, pa u ovom trenutku samo u Beogradu imamo 195 ekipa koje su na terenu. Pre pet dana je bilo oko 120 ekipa. Pratimo situaciju na dnevnom nivou i pokušavamo da organizujemo službu“, rekao je Đerlek za RTS.

Naglašava da je pritisak na zdravstveni sistem velik i da se premestio iz kovid bolnica na kovid ambulante, gde se vodi teška i ozbiljna borba sa koronavirusom.

„Dobrom organizacijom pokušavamo da nekako izađemo svim pacijentima u susret, da što pre dobiju zdravstvenu zaštitu kakvu očekuju“, kazao je Đerlek i dodao da omikron soj pokazuje svoju snagu i da nevakcinisani imaju težu kliničku sliku, pogotovo stariji pacijenti sa komorbiditetima.

„Bez vakcinacije ulazimo u veliku opasnost. Iako se kaže da omikron daje blažu kliničku sliku, to nije apsolutno pravilo. Moramo se vakcinisati i zaštititi jer svaki novi soj smanjuje efektivnost vakcina“, ističe Đerlek.

Kaže da veći broj zaraženih nije povećao broj vakcinisanih, da su se mnogi opustili za vreme praznika i da treba razgovarati i o eventualnoj četvrtoj dozi zbog grupe koja je vrlo ugrožena, a nije mala.

„Očekujem savet i preporuku nacionalnog komiteta za imunizaciju i nije na odmet razgovarati, mada je u ovom trenutku prioritet treća doza, kao i prve dve“, kaže Đerlek.

Izvor: N1

CATEGORIES
Share This