Đedović: Neophodne promene u energetskim preduzećima, sve reforme su bolne

Đedović: Neophodne promene u energetskim preduzećima, sve reforme su bolne

Posle posete Norveškoj ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je za RTS da je Srbija spremna da reformiše energetski sektor da bi imali zdraviju životnu sredinu i da bi mogli da budenemo energetski nezavisni, da imamo manje izdatke za uvoz struje i gasa. Svaka promena je bolna, ali moramo da znamo da možemo da se oslonimo na naša preuzeća, da stvaraju profit, a za to je neophodno da postepeno podižemo cenu i struje i gasa, kaže Đedovićeva.

Glavna poruka iz Osla je da će Norveška pomoći Srbiji da sprovede reforme u energtskogm sektoru. Imamo četiri ključna energtska preduzeća – EMS, EPS, Elektrodistribuciju Srbije i Srbijagas.

Posle posete Norveškoj ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je gostujući u Jutrnjem dnevniku da je Srbija spremna da reformiše energetski sektor da bi imali zdraviju životnu sredinu i da bi mogli da budenemo energetski nezavisni, da imamo manje izdatke za uvoz struje i gasa.

„Energetska preduzeća su stub naše privrede. Neophodno je da imamo preduzeća koja su efikasna, jer ona moraju da budu sigurnost za našu privredu. Taj profesionalni menadžment treba da nam pomogne da imamo više para u budžetu“, istakao je Đedovićeva.

Govoreći o promenama, kaže da je svaka promena bolna, ali moramo da znamo da možemo da se oslonimo na naša preuzeća, da stvaraju profit, a za to je neophodno da postepeno podižemo cenu i struje i gasa.

„To smo najavili već, povećanja su minimalna i u odnosu na druge drževe koje to rade usled energetske krize. Godine 2014. je situacija u javnim finansijama je bila jako teška, smanjivane su i plate i penzije. Mi sada povećavamo minimalnu zaradu, povećavamo penzije. Promene će biti bolene, zato što će određeni ljudi morati da prekinu da rade na način na koji su radili“, istakla je ministarka.

Na pitanje da li će na čelu ovih preduzeća doći stranci, kaže da nisu bitna imena i prezimena bitno je da znamo da moramo da se menjamo jer ovako više ne može.

Dodaje da se u Kostolcu završava novi pogon posle 31 godine. Naglasila je da može da se radi, ako imate rezultate.

„Norveška je razvijena zemlja da i Evropa od nje zavisi što se tiče energenata. Oni su energetska preduzeća počeli da reformišu pre 30 godina, počeli su da uvode profesionalni menadžment. Bili su svesni da imaju resurse i da žele da ih zadrže i da moraju odgovorno prema njenim da se odnose a to zahteva profesionalni menadžment“, istakla je Đedovićeva.

O privtizaciji Elektroprivrede Srbije

Komentarišući privatizaciju Elektroprivrede Srbije, kaže da država ne namerava da prestane da bude vlasnik, suština je da država bude odgovorna. Navela je primer Norveške gde su većina njenih energetskih preduzeća u vlasništvu države, ali to ne znači da ne mogu d budu i odgovorna.

Istakla je da očekuje da će reforme biti završene do marta, aprila.

Reforme portazumevaju i tržišne cene struje, a Fiskalni savet je predlažo veću zaštitu najsiromašnjih.

„Dosta smo razmišljali o neminovnosti da se podignu cene struje i gasa. Uradili smo to najmanje moguće. Struja će porasti 8 posto od 1. januara, gasa 11 posto. Gass je u Bugarskoj porastao 108 posto, u Makedoniji dva puta više“, napomenula je ministarka.

Međutim, kaže da ć država nastaviti da subvencioniše privredu, i bitno je da će se povećavati izdavanja da se zaštite najugroženi.

Od ponedeljaka 5. decembra – Brisel stavlja rampu na rusku naftu. Ministarka kaže da Srbija jeste izuzeta.
Govoreći o projektu Jadar, ministarka kaže da se to pitanje politizuje i dodaje da je neophodno da se sagledaju naši resursi.

Izvor:RTS

CATEGORIES
Share This