Divanefendić: U četvrtak protest u pet novopazarskih škola

Divanefendić: U četvrtak protest u pet novopazarskih škola

Nastava u pet novopazarskih škola biće obustavljena u četvrtak, 1. decembra, u znak solidarnosti sa prosvetnim radnicima koji su žrtve nasilja, najavio je danas poverenik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) za ovaj grad Elvis Divanefendić.

On je za radio Sto plus izjavio da će se protest održati u osnovnim školama “Vuk Karadžić” i “Desanka Maksimović”, te srednjoj Medicinskoj “Dva heroja”, Tehničkoj “Izudin Šušević” i Školi za dizajn.

Mi sada imamo situaciju da konstantno podržavamo svakog prosvetnog radnika u Srbiji, bio on član našeg sindikata ili ne. On je jednostavno prosvetar – osoba koju treba da zaštiti država, a i mi kao sindikat”, rekao je Divanefendić.

Kao glavni razlog za protest prosvetara u Novom Pazaru, Divanefendić je naveo podršku nastavnici engleskog jezika iz Trstenika kojoj su učenici izmakli stolicu, snimali telefonom i objavili na društvenim mrežama.

“Hoćemo da pružimo podršku i njoj i svakom prosvetnom randiku kome se to dešavalo ranije, dešava se, a pretpostavljamo i plašimo se da će se dešavati i ubuduće”, istakao je Divanefendić.

Ocenio je da se prosvetari suočavaju sa mnogim problemima i da njihov položaj nije dobar.

“Sve je više problema, sve više vršnjačkog nasilja među decom, nasilja prema nastavnom osoblju od strane dece i roditelja, uprave škole, mobinga. Sve su to problemi koji se javljaju svuda po Srtbiji, pa eto tako i u Novom Pazaru”, rekao je Divanefendić.

Predsednica USPRS Jasna Janković ranije danas je najavila da će nastava biti obustavljena u školama u 46 gradova Srbije, među kojima je i Tutin.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je za danas predviđena prva sednica radne grupe tog ministarstva za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama, napominjući da će novi tim do 20. decembra imati rok da utvrdi manjkavosti i predloži izmene u dosadašnjoj praksi.

 

CATEGORIES
Share This