Devetnaest godina od početka NATO bombardovanja SRJ

Devetnaest godina od početka NATO bombardovanja SRJ

Na današnji dan pre 19 godina počeli su vazdušni napadi NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, koji su trajali 11 nedelja i u kojima je, prema nezvaničnim podacima, poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 policajaca i vojnika.

Devetnaesta godišnjica obeležava se polaganjem venaca i cveća na spomenike poginulih, a centralna manifestacija povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji biće održana u Aleksincu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović položio je u Ulici kneza Miloša u Beogradu venac na spomen – ploču pripadnicima MUP-a koji su poginuli u NATO bombardovanju 1999. godine i poručio da je obaveza uvek se sećati njihove žrtve.

„Danas obeležavamo sećanje na sve pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su dali svoje živote za nešto što je najznačajnije za Srbiju, našu slobodu. Ti ljudi su tokom NATO agresije branili svoju zemlju, borili se i u toj borbi dali svoje živote. Želim da izrazim poštovanje prema ljudima koji su u tim teškim danima bili uz svoju zemlju, borili se za nju, branili je i koji su svojim životima pokazali kako se voli Srbija“, rekao je Stefanović, a prenosi MUP.

Ministar je istakao da je obaveza uvek se sećati njihove žrtve i brinuti o njihovim porodicama.

On je najavio da će se ove godine podići spomenik svim poginulim policajcima, jer i na taj način Srbija želi da im se oduži za njihovu čast, poštenje i za sve što su uradili za građane Srbije, boreći se svakoga dana za njihovu bezbednost.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da sve žrtve i uništena zemlja NATO agresijom obavezuju sve koji danas vode Srbiju da nikada više ne dozvole da ponovo se uruši budućnost i uđe u sukob sa najmoćnijim zemljama sveta.

„Srbija danas ne želi sukobe ni sa kim, želimo kompromisno rešenje za pitanje Kosova, koje je više desetina godina gurano pod tepih, jer želimo bolju budućnost za neke nove generacije i Srba i Albanaca“, navodi se u saopštenju iz kabineta potpredsednice Vlade.

 

Izvor:N1

foto: Tanjug/Arhiva/Emil Vas

CATEGORIES
Share This