Dan Evrope u Novom Pazaru

Dan Evrope u Novom Pazaru

Panel diskusija posvećena cirkularnoj ekonomiji i zelenoj agendi za Zapadni Balkan okupila je u Novom Pazaru predstavnike vlade, akademske zajednice, privrede i civilnog društva, koji su razgovarali o ključnim izazovima i prilikama za održivi razvoj regiona. Događaj je organizovala Delegacija Evropske unije u Srbiji na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru povodom Dana Evrope 2024. godine

Na javnoj panel diskusiji „Cirkularna ekonomija i Zelena agenda za Zapadni Balkan“ raspravljalo se o mnogim važnim pitanjima, uključujući: Kako cirkularna ekonomija može transformisati budućnost Zapadnog Balkana i doprineti održivom razvoju regiona?; Koje su ključne strategije za implementaciju zelene agende u Zapadnom Balkanu i Srbiji?; Kako možemo zajedničkim naporima ostvariti te strategije?; Koja je uloga Evropske unije u podršci i realizaciji zelene agende za Zapadni Balkan?

Ova inicijativa je deo kampanje „Evropa je naša kuća“, koja traje od kraja aprila do sredine juna, povodom obeležavanja Dana Evrope. Kampanja uključuje raznovrsne aktivnosti širom Srbije, a Novi Pazar je druga stanica nakon Subotice, gde je već održana diskusija o planu rasta za Zapadni Balkan.

Rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, Suad Bećirović, izrazio je zadovoljstvo što se ovaj važan događaj održava upravo na njihovom univerzitetu. „Čast mi je što vas danas mogu pozdraviti povodom ovakvog bitnog događaja koji se dešava danas u Novom Pazaru, a posebno mi je drago što se događa na našem univerzitetu,“ rekao je Bećirović.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, takođe je naglasio značaj cirkularne ekonomije za lokalnu zajednicu: „Pre svega, značaj cirkularne ekonomije je ušteda resursa, smanjenje cena proizvoda, značajne inovacije, kao i otvaranje novih radnih mesta. Takođe, zelena agenda je od izuzetne važnosti zbog klimatskih promena. Kao lokalna zajednica trudimo se da damo svoj doprinos smanjenju zagađenja, kroz energetsku efikasnost i zamenu ložišta.“

Biševac je istakao da je grad već preduzeo konkretne korake u cilju zaštite životne sredine, kao što je izmeštanje toplane iz centra grada radi smanjenja zagađenja. „Doneli smo niz planova koje ćemo predstaviti na sledećim sednicama skupštine i koje ćemo realizovati uz pomoć ministarstava Srbije i Evropske unije,“ dodao je Biševac.

Na konferenciji o cirkularnoj ekonomiji i zelenoj agendi, uvodno izlaganje održala je Nj.E. Kati Bugenhout, ambasadorka Belgije u Srbiji, nakon čega je govorila Plamena Halacheva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Panelisti su zatim dali kratke uvodne komentare kako bi postavili osnovu za diskusiju, koja je usledila u formi moderirane panel diskusije sa stručnim uvidima. Nakon diskusije, publika je imala priliku da postavlja pitanja panelistima.

Ovaj panel održao se danas, 28. maja, sa početkom u 13.00 do 15.00 časova, na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

CATEGORIES
Share This