Da li smo siromašniji ove godine? (VIDEO)

Da li smo siromašniji ove godine? (VIDEO)

Broj siromašnih u Novom Pazaru veći je u odnosu na prošlu godinu, rekli su za A1 građani ovog grada. S druge strane, predstavnici lokalne samouprave tvrde suprotno.

Danas je Svetski dan borbe protiv siromaštva.

U Srbiji se o siromaštvu govori sa aspekta rizika od siromaštva, koji u našoj zemlji, prema poslednjim raspoloživim podacima iznosi 21,2%. Petina stanovnika ima mesečne prihode ispod takozvanog praga siromaštva.

Više od 122.000 dece ne može da zadovolji osnovne potrebe, pokazuje izveštaj UNICEF-a.

To znači da prošle godine ukupno 122.518 dece nije moglo da zadovolji osnovne životne potrebe, odnosno živeli su u domaćinstvu čija su primanja manja od 12.695 dinara mesečno, koliki je prag apsolutnog siromaštva u zemlji, prenosi BBC.

Odgovor na pitanje – da li je broj siromašnih porastao u odnosu na prošlu godinu, potražili smo od predstavnika lokalne samouprave.

“U suštini, kada poredimo ovu i prošlu godinu, a pričamo o broju siromašnih i onih koji žive na granici siromaštva, stanje je otprilike isto. Da nije bilo svetskih kriza, sukoba i ratova, težili smo i ka poboljšanju ovog stanja, ali nadamo se da će biti bolje i mi idemo ka tome“, rekao je pomoćnik novopazarskog gradonačelnika zadužen za socijalna pitanja, Fevzija Murić. 

U Novom Pazaru ukupno 3.000 porodica zavisi od socijalne pomoći.

Prema našim saznanjima, humanitarne organizacije iz ovog grada mesečno podele preko 1.100 paketa širom Sandžaka, a preko 700 porodica korisnici su narodne i vakufske kuhinje.

Na ovu temu, osim sa čelnicima grada, pričali smo sa građanima, ali i sa ekonomistom.

CATEGORIES
Share This