Curić: Za predškolce obezbeđeno 2000 udžbenika (video)

Curić: Za predškolce obezbeđeno 2000 udžbenika (video)

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) ove godine za predškolce obezbedilo je donatore za 2000 udžbenika koje će deca u Sandžaku dobiti za nastavu na bosanskom jeziku, kao i ostali školski pribor koji im je potreban, kaže predsednica BNV Jasmina Curić. Ona dodaje, da je ove godine veći broj upisanih predškolaca na bosanskom jeziku u odnosu na prošlu godinu.

Predsednica ovog nacionalnog organa Jasmina Curić ocenila je da su donatori shvatili važnost nastave na maternjem jeziku za bošnjačku decu.

“Podela će biti organizovana preko predškolskih ustanova. Naš strateški cilj je da se sva bošnjačka deca školuju na bosanskom jeziku, jer na taj način stvaramo uslove za odrastanje zdravih generacija, koje su ponosne na svoj nacionalni identitet i poreklo”, rekla je Curićeva na konferenciji za novinare.

Ona je podsetila roditelje da upis predškolaca traje do septembra, te da do tada, ukoliko su već upisali dete na nematernjem jeziku, mogu da promene svoju odluku.

“U septembru ćemo imati konačan broj predškolaca u nastavi na bosanskom jeziku, ali zadovoljni smo podacima koje sada imamo, jer brojka raste. Svesni smo da je to proces, tako da je dobro da broj ne opada”, rekla je Curićeva.

Ona je dodala da je BNV poslednjih osam godina, koliko i postoji obrazovanje na bosanskom jeziku u Srbiji, sprovodilo projekte u oblasti poboljšanja kvaliteta i uslova za izvođenje ove nastave.

RUBRIKE
Podeli