Curić: Izgradili smo Vijeće koje se bavi nacionalnom, a ne partijskom politikom (video)

Curić: Izgradili smo Vijeće koje se bavi nacionalnom, a ne partijskom politikom (video)

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jamina Curić kazala je da su izgradili Vijeće koje se bavi nacionalnom, a ne partijskom politikom, u kome su dobrodošli svi oni koji na bilo koji način mogu da doprinesu boljem položaju i životu Bošnjaka u Sandžaku i dodaje, da nisu imali podršku republičke vlasti u Srbiji, a i većim delom je izostajala podrška i lokalnih vlasti u Sandžaku.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća na konferenciji za medije kazala je da je ovo vijece postiglo dobr e rezultate i često se u regionu navodi kao primer, kako jedna nacionalna ustanova treba da radi.

„Izgradili smo Vijeće koje se bavi nacionalnom, a ne partijskom politikom, u kome su dobrodošli svi oni koji na bilo koji način mogu da doprinesu boljem položaju i životu Bošnjaka u Sandžaku. Nismo imali podršku republičke vlasti u Srbiji, a većim delom je izostajala podrška i lokalnih vlasti u Sandžaku. U pojedinim sandžačkim opštinama smo nailazili na otpore, naročito na temu obrazovanja, ali i u dugim oblastima, kao što je bio slučaj u Prijepolju oko uklanjanja bošnjače zastave sa zgrade opštine, kao i oko vraćanja naziva Fatihovom mostu“, rekla je ona.

Curićeva je dodala da je BNV-u nedostajala i podrška medija, “koji su većim delom kontrolisani“, te da nisu dobili dovoljan prostor da istaknu svoj rad.

“ S obzirom na otpore i prepreke sa kojima smo se susretali u ostvarivanju zakonskih nadležnosti vijeća ostvarili smo vrhunske rezultate. Jedan od većih rezultzata je što smo maksimalno koristili zakonske mogućnosti te u tom pravcu vijeće je samostalno zauzimalo stavove, pokretalo inicijative i preduzimalo mere o svim pitanjima koje se neposredno tiču položaja identiteta i prava predviđenih ustavom“, dodala ja predsednica BNV.

„Pratimo broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku i veoma smo ponosni na činjenicu da on raste. Treba imati u vidu i velike migracije stanovništva u Sandžaku i smanjen broj đaka uopšte, kaze Curićeva.

„U različitim sandžačkim opštinama procenti su različiti, pa imamo podatak da je u Tutinu od ukupnog broja bošnjačke dece u nastavi na bosanskom skoro 90 odsto, u Sjenici 81 odsto, a u Novom Pazaru 56 odsto“, dodala je Jasmina Curić.

Curićeva je prva žena na čelu ovog nacionalnog organa od njegovog osnivanja 1991. godine, a na tu funkciju imenovana je 24. juna 2019. godine.

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This