Četiri žene iz Sandžaka – “Jedna žena, jedna priča”

Četiri žene iz Sandžaka – “Jedna žena, jedna priča”

Turska agencija za razvoj (TIKA) podržala je organizaciju programa “Jedna žena, jedna priča” koji je realizovala organizacija “Zor”.

Ovaj projekat ima za cilj da istakne rad žene i ispriča njen život široj javnosti, te tako podstakne i mlađe žene da se aktiviraju u svojoj zajednici.

Pored radionice, svaka priča će biti zabilježena u knjigu koja nosi naziv projekta.

Iz Sandžaka, ove godine, učešće su uzele i dobile priznanje četiri žene, Amila Ličina, Mujesira Hamidović, Birsena Bajramović i Nusreta Brunčević.

Amila je prosvjetna radnica i predsjednica Udruženja žena “Hatidža”, Mujesira Hamidović bila je učiteljica i znala je prelaziti i više od 12 km pješice radeći u pešterskim selima , Birsena Bajramović je uspješna biznismenka iz ovog grada, a Nusreta Brunčević novinarka i društvena aktivistkinja.

Njihove priče čule su i žene iz zapadne Trakye iz Grčke, Sjeverne Makedonije i Kosova, ukupno njih 21, koje su se takođe predstavile na događaju.

U sklopu ovog programa učesnice radionice posjetile su Tetovo, Strugu i Ohrid, gdje su bile gošće Udruženja “Alaca” u Tetovu i obišle kulturno-istorijske spomenike ovih gradova i prirodne ljepote Ohridskog jezera i tog dijela Makedonije, kao i znamenitosti glavnog grada, Skoplja.

TIKA već treću godinu za redom, na ovaj način, promoviše rad uspješnih žena sa Balkana. Prethodni događaji realizovali su se u Novom Pazaru i Prištini.

izvor: Takt / Bilsena Hadžić Pružljanin

CATEGORIES
Share This