Čestitke za Dan Sandžaka i brojne manifestacije

Čestitke za Dan Sandžaka i brojne manifestacije

Za Bošnjake u Srbiji danas je praznik – Dan Sandžaka, koji se obeležava kao znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine. Tim povodom gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je svojim sugrađanima uputio čestitku, poručivši da je taj deo Srbije oduvek bio simbol njihove težnje ka jedinstvu, suživotu i poštovanju različitosti.

„Bošnjacima u zemlji i dijaspori čestitam Dan Sanžaka, praznik koji je simbol očuvanja civilizacijskih tekovina antifašizma, slobodarskog duha i čovekoljublja. Ovaj istorijski važan datum sve nas obavezuje na doslednost ideji multikulturalizma, ljudskih prava i međusobnog uvažavanja. Sandžaklije su taj civilizacijski zadatak u godinama iza nas uspešno obavljale a mi nastavljamo da gradimo demokratski, uspešan i razvijen Sandžak kao amanet našoj deci.“,kaže se u čestitki gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca.

Istim povodom, svoju čestitku upitila je i predsednica skupštine grada Ifeta Radončić.

„U ime Skupštine Grada Novog Pazara i svoje lično ime upućujem najiskrenije čestitke svim građanima, povodom 20. novembra Dana Sandžaka, uz želju da će u vremenima koja su pred nama, Sandžak uspijeti da očuva svoj visok nivo demokratičnosti i ostati primjer u pogledu njegovanja pravih i moralnih vrijednosti. Želja mi je i najveći motiv da učinimo zajednički sve što je u našoj moći da Sandžak postane centar svih pozitivnih evropskih i tradicionalnih tekovina, te da uspijemo u svemu što će biti za dobrobit svih nas i budućih generacija kojima moramo osigurati svijetlu budućnost.“, kaže se u čestitki predsednice skupštine Ifete Radončić.

Inače danas ,Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) povodom 20. novembra, Dana Sandžaka, organizuje u Novom Pazaru niz kulturnih manifestacija.

Program obeležavanja ovog praznika počinje u utorak svečanom akademijom, potom promocijom knjige „Grad u cvatu magnolije“, autora Mehmeda Pargana, a nakon toga u 19 sati počinju Sandžački književni susreti (SAKS).

U sredu će u 18 sati biti otvorena izložba o životu i delu Ćamila Sijarića, a nakon toga će biti dodeljena književna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“ ovogodišnjem dobitniku pesniku Safetu Hadroviću Vrbičkom.

U obrazloženju žirija se navodi da se nagrada Hadroviću, koji je i glavni i odgovorni urednik časopisa „Behar“ koji izlazi u Rožajama, dodeljuje za celokupno književno- umetničko stvaralaštvo, kroz koje “godinama daje puni doprinos afirmaciji bosanskog jezika i kulture u Sandžaku”.

 

foto:http://sbk.eu.com

CATEGORIES
Share This