Čak 40 odsto stanovništva imaće problem sa venama

Čak 40 odsto stanovništva imaće problem sa venama

Rekreativno voženje bicikla može pomoći da do ovog problema ne dođe, poručuju stručnjaci

Bolesti vena čine gotovo 70 odsto svih bolesti krvnih sudova, a prema važećim statistikama čak 40 odsto stanovništva će u nekom trenutku imati problem povezan sa venskom cirkulacijom, poručuju iz Centra za unapređenje zdravlja žena.

Kako navode u saopštenju, to je i bio razlog da se simbolično se priključuje Međunarodnom biciklističkom festivalu ‘Beograd- Velograd’ kako bi skreni pažnju na bolesti vena i istakli da su najlepše noge zdrave noge.

“Ovaj problem u većoj meri pogađa žensku populaciju, a rekreativno voženje bicikla može pomoći da do ovog problema ne dođe”- izjavila je Jelena Misita iz Centra za unapređenje zdravlja žena.

Broj novoobolelih od proširenih vena je u porastu svuda u svetu zahvaljujući načinu života koji vodimo. Dugotrajno stajanje ili sedenje na radnom mestu, nedostatak fizičke aktivnosti, kao i drugi faktori rizika dovode do ove bolesti.

– Većina pacijenata sa venskim oboljenjima ne shvata ozbiljnost svog stanja, a nepravilno lečenje i loši rezultati doprinose značajnoj pojavi invaliditeta, kao i čestih odsustvovanja sa posla i nemogućnosti obavljanja određenih profesija. Iako su žene daleko odgovornije prema svom zdravlju, proširene vene su nešto što se češće javlja upravo kod njih, najčešće zbog hormonskih promena i trudnoće kada može doći do slabljenja venskog zida i pojave proširenih vena – izjavio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg, koji godišnje u proseku uradi više od 550 operacija godišnje.

Metode lečenja venske bolesti doživele su dramatične promene u poslednjih 20 godina, u korist pacijenata. Zbog toga što se klasične operacije vena teško podnose, intervencije su se ranije odlagale, a pacijentima su se preporučivale medicinske čarape, gelovi, lekovi i slično, sve do trenutka kad je operaciju nemoguće izbeći.

– Tada se radila klasična operacija vena, a oporavak nakon ove metode je dugotrajan i bolan, tako da ovaj način lečenja i nije baš omiljen kod pacijenata. Naravno, ovaj pristup i danas postoji, ali ne kao jedina opcija. Prešli smo dalek put od te prve metode do medicinskog lepka za vene, posle kog je moguće da se pacijent već sutradan vrati svim svojim redovnim aktivnostima. Poređenja radi, posle te stare metode, u narodu poznatije kao ‘čupanje vena’, oporavak traje i do šest meseci, neophodno je nošenje elastičnih čarapa, a pacijent trpi bolove sve vreme oporavka. Medicina je napredovala s razlogom, a komfor pacijenata je jako važan, pa je nakon klasične hirurgije svaka sledeća metoda značila veću poštedu za pacijenta, preko lasera, do lepka za vene. Primera radi, imao sam pacijentkinju, kojoj je u ponedeljak jedne nedelje urađena intervencija medicinskim lepkom za vene, a u subotu je već igrala kolo na svadbi, bez bolova i bez elastičnih čarapa – dodao je dr Jocić.

– Najbolje bi bilo kad bismo uspele da sprečimo da do problema uopšte dođe, umesto da se bavimo posledicama kad je šteta već naneta. Gojaznost, nezdrave životne navike, nedovoljno hodanja i sve ostalo što same sebi radimo donosi probleme koje posle ne možemo same da rešimo, bez pomoći lekara. Ženama je lepota jako važna, ali najlepše noge su zdrave noge – poručila je Misita.

izvor: Danas

foto: pixabay

CATEGORIES
Share This