Brojne manifestacije povodom Dana Sandžaka

Brojne manifestacije povodom Dana Sandžaka

Bošnjački nacionalni praznik će se u Novom Pazaaru narednih dana obeležiti brojnim kulturnim manifestacijma. 

Ovaj praznik, odnosno Dan Sandžaka obeležava se u znak sećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) će program obeležavanja praznika započeti sutra organizovanjem svečanosti na kojoj će biti dodeljena nagrada „Pero Ćamila Sijarića“.

Nakon toga biće održana i promocija knjige „Usmena proza Bošnjaka“, autorke Amire Dervišević, koja predstavlja nastavak štampanih dela u okviru edicije „Interpretacija iz bošnjačke književnosti“.

Kulturni centar povodom Dana Sandžaka organizuje izložbu ručnih radova „Zlatovez“, autorke Munevere Crnišanin iz Sarajeva i okrugli sto na temu „Ćilimarstvo u novopazarskom i tutinskom kraju”.

Narodna biblioteka “Dositej Obradovič” u Novom Pazaru je ovaj praznik danas obeležila događajem “Poezija Sandžaka” na kojem su učestvovali istoričar Esad Rahić, učenici Gimnazije i hor “isa beg” iz ovog grada.

Dan Sandžaka obeležava se 20.novembra, a nacionalnim praznikom proglašen je povodom osnivanja Bošnjačkog nacionalnog veća, kada su utvrđeni grb i zastava bošnjačkog naroda u Srbiji.

Pored Dana Sandžaka, bošnjački nacionalni praznici su i 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave i 11. jul Dan sećanja.

 

 

CATEGORIES
Share This