Božije knjige u novpazarskom muzeju ‘’Ras’’

‘’Bog  mi je podario da obiđem skoro ceo svet, a prvi put sam u Novom Pazaru i zaista mi je drago što će moju zbirku Kur’ana imati prilike da vide i Novopzarci’’, rekao je na otvaranju izložbe rariteta, knjuževnik Nusret  Omerika. ‘’Postajemo ozbiljan regionlni kulturni centar i želimo da se naša baština vidi, i da Novi Pazar bude važna tačka i na turističkoj mapi’’, istakao je u svom obraćanju direktor muzeja ‘’Ras’’ Elmir Habibović.

Nakon održane promocije  zbirke pod naslovom “Morem jaše na konju djevojka” koja je nastala kao rezultat dugogodišnjeg rada pesnika, istraživača i sakupljača bošnjačke usmene tradicije, posebno lirske i lirsko-epske, Mostarac Nusret Omrika imao je i izložbu mushafa-Božije knjige u novopazarskom muzeju ’’Ras’’. Organizatori izložbe istakli su da im nije bilo lako, da jedno, ovako veliko ime u književnosti, dovedu u Novi Pazar.

’’Ova kolekcija koju je on pored svega što radi uspeo da sačuva i da donese deo svega ovde u Novi Pazar, da naša publika vidi ovoi, veoma je značajna. Ovi mushafi su od neprocenjive vrednosti’, rekao je direktor muzeja ’’Ras ’’ Novi Pazar, Elmir Habibović.

U svojoj kućnoj biblioteci Nusret Omerika broji preko 3.500 knjiga i više od 500 časopisa. Među tih tri i po hiljade knjiga nalazi se i 250 Kur’ana i devet Kur’ana koji su ručno pisani i pravi su rariteti. Starost ovih Božijih knjiga procenjuje se između 250 i 320 godina.

’’Na različite načine sam ja dolazio do ovih Kur’ana, a kao što kaže hadis Muhammeda a.s. kad čovijek ima lijep nijet onda i meleci (anđeli) podmeću svoja krila, tako da sam ja bez obzira na prepreke uspeo u poslednjih deset godina da sakupim oko 250 Kur’ana’’, naglasio je Nusret Omerika.

Rukovodstvo novopazarskog muzeja ’’ Ras’’ želi da Novi Pazar bude ozbiljan regionalni kulturni centar kao i da predstavlja bitnu tačku na turističkoj mapi.

’’Ako hoćete da saznate nešto o sebi, o svom identitetu, o ljudima koji žive ovde, ne samo Bošnjaci nego i Srbi i Bošnjaci , vi morate da dođete u muzej da se upoznate sa kulturnom baštinom našeg grada’’, zaključio je Habibović.

Publika je tokom izložbe bila u prilici da vidi skenirane delove Kur’ana koji su nekada bili u vlasništvu velikih begovskih porodica. Govoreći o tome na koji način je dolazio u posed istih Omerika kaže da je putašestvije pojedinih mushafa u najmanju ruku bilo neobično.

’’Jedan od Kur’ana koji je raritet, a koji nije ovde ispisan je na listu koji nit je najlon list, nit je papir list, a svaki list miriše na đul ružu’’, tekao je Omerika.

Govoreći iskreno o svojoj ljubavi prema Božijoj reči, Omerika kaže da nikada nije ni predpostavio da će u svojoj kolekciji imati toliko rariteta. Izložba mushafa, odnosno Božijih knjiga, u novopazarskom muzeju Ras biće otvorena narednih desetak dana.

Dž.Z.

 

 

CATEGORIES
Share This