Bošnjačko nacionalno vijeće 20. novembra obeležava Dan Sadžaka

Bošnjačko nacionalno vijeće 20. novembra obeležava Dan Sadžaka

Fuad Bačičanin, predsednik Izvšnog odbora (IO), istakao je da se ovaj praznik obeležava u čast osnivanja Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943. godine.B

Bačičanin je istakao da ove godine neće biti svečanosti povodom ovog praznika u zbog solidarnosti prema Palestinskom narodu.

“Trudili smo se da i ove godine program obeležavanja Dana Sandžaka ne bude samo u Novom Pazaru, već da pokrijemo Sandžak”, kazao je Bačićanin.

BNV će program obeležavanja blagdana započeti sutra, 18. novembra u Novom Pazaru, održavanjem seminara „Pravopisna norma bosanskog jezika“.

Program će se nastaviti 20. novembra u 18. časova kada će književniku Bajramu Redžepagiću biti uručena nagrada “Pero Ćamila Sijarića”, a istog dana, delegacija tog manjinskog organa će u Pljevljima položiti cveće kraj spomen ploče gde je osnovan ZAVNOS.

U Sjeničkoj kući će 21. novembra biti otvorena likovna izložba “Sjenica 2023”, a istog dana u Prijepolju održaće se promocija knjige “Rambulja i druge pripovetke”, Ćamila Sijarića.

Značajniji deo programa završiće se 24. novembra projekcijom dokumentarnog filma “Potraga za izgubljenim Sandžakom”, autora Damira Grude i tribinom “Sandžak, Srbija, Evropa, potraga za izgubljenim identitetom; između istorije, nacije i teritorije”.

Dan Sandžaka je bošnjački nacionalni praznik, u lokalnim samoupravama gde su Bošnjaci većina, 20.novembar je neradni dan.

Osim Dana Sandžaka, nacionalni praznici Bošnjaka u Srbiji su 11.maj-Dan Bočnjačke nacionalne zastave i 11.jul-Dan sećanja.

Izvor: Free Media

CATEGORIES
Share This