BNV:Ministarstvo prosvete da se izvini svim direktorima obrazovno- vaspitnih ustanova u Sandžaku

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je danas Ministarstvo prosvete da povuče Uputstvo o čitanju teksta povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, praznika koji od 2020. godine proslavljaju Srbi kao većinski narod u Republici Srbiji.

Iz ovog nacionalnog organa je saopšteno da ovo ministarstvo treba da se izvini svim direktorima obrazovno- vaspitnih ustanova u Sandžaku, koji su u obavezi da poštuju različitosti i uvažavaju svu decu bez obzira na nacionalnu pripadnost.

“Ovakvim Uputstvom od strane Ministarstva prosvete direktori se direktno navode da krše ljudska i manjinska prava. Bošnjačko nacionalno vijeće se oštro suprotstavlja čitanju ovog teksta u školama u Sandžaku, kao i u ostalim nacionalno mešovitim sredinama, jer je on u suprotnosti sa poštovanjem i uvažavanjem različitosti i multietničnosti”, navodi se u saopštenju.

BNV je tražilo od resornog ministarstva i Školske uprave u Novom Pazaru da poštuju različitosti i da uvažavaju decu, roditelje i nastavnike bošnjačke nacionalnosti, te da bez odlaganja povuku ovo Uputstvo.

“Cenimo da su poruke teksta neprihvatljive i štetne za učenike u Sandžaku u kome se nastava izvodi na bosanskom i srpskom jeziku i da ćemo to oceniti kao nasilno nametanje srpske nacionalne kulture bošnjačkoj deci. Sandžak je istorijska regija u kojoj živi autohton bošnjački narod i koji uvažava sve druge narode koji žive u njemu, te smatramo da je sporni tekst u suprotnosti sa ciljevima Srbije da bude integrativni deo Evropske unije“, zaključuje se u saopštenju BNV.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, sa ciljem negovanja srpskog nacionalnog identiteta. Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.

RUBRIKE
Podeli