BNV zabrinuto zbog neotvaranja novih poglavlja

BNV zabrinuto zbog neotvaranja novih poglavlja

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) izrazilo je danas “veliku dozu zabrinutosti” zbog odluke Saveta ministara Evropske unije (EU) da ove godine ne otvori nijedno novo poglavlje u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

Oni su ocenili da stanje demokratije, vladavine prava i nivo poštovanja ljudskih i manjinskih prava ostaju ključni problemi sa kojima se Srbija suočava u procesu pristupanja EU, a da BNV godinama podseća domaću javnost na to, kao i na položaj Bošnjaka u Srbiji.

“Odnos organa jedne države prema nacionalnim manjinama i manjinskih narodima odražava opštu politiku države prema vladavini prava i ljudskim pravima. Država Srbija, poslednjih godina, prema izveštajima domaćih i međunarodnih organizacija i institucija beleži stagnaciju te pogoršanje u ovim oblastima”, saopštilo je BNV.

Vijeće je dodalo da Bošnjaci Sandžaka imaju mnogo nerešenih problema, da traži reviziju Akcionog plana za manjine koji nije uvažio pitanja koja opterećuju Bošnjaka, te da taj dokument smatraju nelegitimnim.

“BNV ostaje privrženo vrednostima EU te i dalje veruje da jedino evropski model organizacije države i društva može obezbediti održivi opstanak nacionalnim manjinama i manjinskim narodima”, navodi se u saopštenju.

RUBRIKE
Podeli