BNV: Bošnjaci daju punu podršku pristupanju Srbije EU

BNV: Bošnjaci daju punu podršku pristupanju Srbije EU

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić i šef Misije Saveta Evrope Tobias Flesenkemper razgovarali su danas u Novom Pazaru o implementaciji Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina u Srbiji, Akcionom planu za manjine i predstojećem popisu stanovništva.

Iz ovog nacionalnog organa je saopšteno da je Curićeva rekla da BNV nije zadovoljno ovim Akcionim planom, jer “pitanja koja su od suštinskog značaja za Bošnjake nisu uzeta u obzir”.

„Mi ćemo dati svoj doprinos u procesu pristupanja Srbije EU, ali istovremeno ćemo naglašavati i isticati sve ono što nije dobro. Što se popisa tiče, zajednički zaključak je da je popis od suštinske važnosti za ostvarivanje prava Bošnjaka, aktivno smo uključeni u taj proces i bićemo partneri Republičkom zavodu za statistiku, koji je i zadužen za sprovođenje popisa“, rekla je Curićeva.

Ona je dodala da će BNV uskoro početi kampanju za popis stanovništva.

Flesenkemper je nakon sastanka rekao da je sa predsednicom BNV govorio o poseti eksperata koji se bave nadzorom nad sprovođenjem Povelje o regionalnim i manjinskim jezicima.

„Diskutovali smo i o tome na koji način Savet Evrope, uz podršku EU, kroz svoje programe, koji se tiču jednakosti i raznolikosti, pruža podršku izradi nacrta Akcionog plana za nacionalne manjine. Kao što znate, očekuje nas popis stanovništva u oktobru i o tome smo takodje razgovarali, a složili smo se i da u Srbiji treba da postoji atmosfera poštovanja i razumevanja, koju svi treba da poštujemo“, rekao je Flesenkemper.

On je dodao da je nedavno počela realizacija projekta koji se tiče borbe protiv govora mržnje i da upravo manjine često budu žrtve tog fenomena, što nikako nije dobro za Srbiju.

Flesenkemper je ranije danas razgovarao i sa čelnicima lokalne samouprave u Novom Pazaru, a sastaće se i sa predstavnicima Kancelarije za mlade, Državnog i Internacionalnog univerziteta.

 

RUBRIKE
Podeli