Bazar malih proizvođača hrane u Novom Pazaru

Bazar malih proizvođača hrane u Novom Pazaru

Proizvođači hrane iz Novog Pazara i okolnih krajeva, zajedno sa proizvođačima iz cele Srbije, imaće priliku da predstave svoje proizvode posetiocima na bazaru “Malih proizvođača”, 23. juna na gradskom šetalištu, s početkom u 10 sati.

U partnerstvu sa udruženjem @arra_seda, @turisticka.org.novi.pazar i projektom @velikamalaprivreda, organizovan je prvi Bazar malih proizvođača hrane u Novom Pazaru.

Bazar će se održati u nedelju, 23. juna, od 10 do 16 časova kod Sebilja, a učestvovaće 20 malih proizvođača hrane iz cele Srbije, uključujući i lokalne proizvođače iz Novog Pazara i okoline. Organizacija bazara realizuje se u sklopu projekta ‘Akademija malih proizvođača’, uz podršku projekta @velikamalaprivreda.

Sandra Živković, predstavnica udruženja, istakla je važnost povezivanja proizvođača cele Srbije sa lokalnim proizvođačima i da je Novi Pazar jedan od tri grada gde će se održati ovaj bazar.

„Cilj bazara je da se povežemo sa lokalnim proizvođačima i da se oni priključe na platformu. Proizvođači koji budu učestvovali na bazaru dobiće besplatno godišnje članarine u udruženju”, rekla je predstavnica udruženja, “Mali porozvođači Srbije”, Sandra Živković.

Ahmed Halilagić iz USAID-a naglasio je značaj ove platforme zbog veće vidljivosti malih proizvođača koji mogu predstaviti svoje proizvode široj populaciji.

„Organizovanjem ovakvih platformi proizvođači mogu biti mnogo vidljiviji za potencijalne kupce i na taj način mogu lakše doći do potrošača”, dodaje Halilagić, ispred USAID-a.

Samir Kačapor, direktor SEDE, izrazio je želju za većim učešćem malih i srednjih proizvođača na ovakvim događajima i ovakvim bazarima.

„Želja je da se što više ljudi javi i da što više malih i srednjih proizvođača učestvuje na ovakvim bazarima”, dodao je direktor SEDE, Samir Kačapor.

Ljiljana Lešević Lukić iz Turističke organizacije istakla je značaj manifestacija poput ovog bazara za Novi Pazar jer je kako ona kaže Novi Pazar simbol trgovine još iz davnih vremena.

„Manifestacije privrednog i prodajnog karaktera su nešto što Novom Pazaru zaista treba. Novi Pazar kao simbol trgovine treba da bude domaćin ovakvih bazara”, istakla je Lešević Lukić.

Svoje iskustvo sa udruženjem “Mali proizvođači Srbije”, podelila je Ana Karanović ispred Ukusi Kopanoka.

„Zahvaljujući udruženju Mali proizvođači, ostala sam u Srbiji, nisam otišla preko da radim u svojoj struci biologa, nego sam ostala u svom gazdinstvu gde se bavim preradom mleka i preradom voća i povrća”, kaže Karanovićeva.

Platforma maliproizvodjaci.rs okuplja male proizvođače iz Srbije na jednom mestu. Proizvođači su registrovana poljoprivredna gazdinstva i firme, koji svoje proizvode oglašavaju na sajtu i u Facebook grupi „Mali proizvođači hrane u Srbiji.“

Na sajtu svaki proizvođač ima stranicu sa listingom proizvoda, cenovnikom, pričom o gazdinstvu ili firmi, kao i kontakt podacima.

Prodaja proizvoda se ne vrši direktno preko sajta, već se zainteresovani kupci upućuju da kontaktiraju gazdinstvo koje proizvodi željeni proizvod.

 

CATEGORIES
Share This